Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: acht andere spelers zorgen voor nieuwe dynamiek

Het KNVB-bekerduel met Kowet gaat de boeken in als een smakelijk tussendoortje. Er werd met 3-0 gewonnen, de ruim 40.000 supporters hadden een leuke avond en wie loten we in de volgende ronde? Ho, niet zo snel. Heel even terugkijken. Passmaps!

02 november 2018 - 11:12
passmapgae1000

We doen deze analyse iets minder uitgebreid dan je wellicht van ons bent gewend, maar het gaat te ver om Ajax - Go Ahead Eagles helemaal niet te behandelen. Al is het maar omdat er best wat interessante zaken komen bovendrijven.

Verreweg de meeste basisspelers werd rust gegund, maar juist dan is het interessant om te zien wat er gebeurt. Wat blijkt? Ajax voetbalt een stuk evenwichtiger. Waar het spel normaal grotendeels over de linkerflank gaat, wordt nu meer afgewisseld.

De data is zoals altijd afkomstig van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
We kunnen vrij kort zijn over het xG-plot: Kowet heeft een keertje serieus op doel geschoten en daar bleef het bij. Gelukkig zette Ajax hier het een en ander tegenover, al was het soms lastig om door de handbaldefensie van de Deventenaren te breken. Je ziet het plot dan ook twee keer geruime tijd stilliggen.

Niet dat we ons echt zorgen maakten, maar het duurde tot de 35ste minuut voordat de ban werd gebroken. David Neres brak de ban en deed op die manier zijn eigen index weer eens eer aan: iedere negentig minuten een doelpunt of assist.

De vlotte omschakeling – wat iets anders is dan counteren – was een mooi voorbeeld van het vooruit voetballen wat Erik ten Hag graag wil zien. Ook de 2-0 van Zakaria Labyad was een mooi moment van diepte zoeken door de as. Een inspeelpass van Daley Blind op Klaas Jan Huntelaar, die met een fraaie voetbeweging Labyad wegstuurt en hangen.

Het derde doelpunt viel uit de grootste kans van de avond, die werd gecreëerd voor de man in de spits: Huntelaar. Met een klein beetje fantasie viel de treffer op een gelijke manier als Benfica-thuis. Een lange bal, van Schone dit keer, wordt gemist door een verdediger, voorzetje vanaf de zijkant en raak. De assist zal Rasmus Kristensen ongetwijfeld goed doen.

Passmaps
Je leest het al: er worden wat andere namen genoemd dan we zijn gewend. Ajax trad aan met maar liefst acht andere spelers en dat levert toch ook wel een andere passmap op. Kijk maar mee. Je ziet bij Ajax spelend in de sterkste opstelling veel over links gaan, maar nu was het spel veel evenwichtiger verdeeld.

Leg alleen de passmaps naast elkaar en je zou haast denken dat nummer twee van een andere club is. Heel gek is dat ook weer niet: Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Nico Tagliafico trekken normaal het spel naar zich toe, maar dit kwartet werd rust gegund.

Wat gebeurt er dan? Dan wordt er evenveel over links als rechts gespeeld, in ieder geval tegen Kowet. Je ziet Ajax zich in twee blokken opsplitsen. Wat ons vooral in het oog springt: Van de Beek (links) en Schone (rechts) spelen elkaar amper de bal toe, maar zijn wel druk binnen hun eigen blok. Labyad speelde hiervoor in een rol als nummer tien.

De sterren van meest waardevolle spelers bij het creëren van doelgevaar staan dit keer allemaal aan de rechterkant. Dit vertelt onder meer dat Vaclav Cerny niet zo’n goede pot speelde. De Tsjech is natuurlijk op de weg terug van een zware knieblessure en vierde zijn rentree, maar hij liep ook een beetje rond als een kip zonder kop. Veel te druistig.

Het doet ons verder goed om te zien dat Ajax tegen zo’n teruggetrokken tegenstander niet oeverloos aan het rondtikken was in de verdediging. Er werd geprobeerd om de bal zo snel mogelijk naar voren te verplaatsen en het is natuurlijk om Huntelaar te bereiken achter een geparkeerde bus, maar de 2-0 is en blijft een mooi voorbeeld van de intenties waarmee Ajax speelde. Dat was vroeger wel eens anders!

Zone 14
We nemen de afbeeldingen van Zone 14 gewoon mee, maar ook hier geldt dat nogal sprake is van afwijkende normen. Kowet zakte zo ver in dat Ajax een heleboel gratis passes kreeg op dit vlak van het veld. Met zoveel man achter de bal kan onmogelijk iedere pass in Zone 14 gevaar opleveren.

Er gingen dan ook veel ballen van links naar rechts. Of van rechts naar links. Je ontkomt daar gewoon niet aan. Gelukkig zien we ook enkele streepjes naar de buitenspelers en ook tot in het zestienmetergebied. De pass van Huntelaar op Labyad wordt zelfs in het geel weergegeven: assistje!

Aan de prestaties van Kowet in Zone 14 hoeven we geen woorden vuil te maken, haha.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >