Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Frenkie vindt dat hij meer vermaak moet bieden: 'Met mond en bal'

Het was opvallend om Frenkie de Jong te horen praten. Als Ajax de mensen niet vermaakt, wordt hier soms gemakkelijk aan voorbij gegaan. Maar niet als je Frenkie de Jong heet. Dan leg je uit dat de tweede helft van het duel met Willem II (2-0) nergens naar leek en dit een probleem begint te worden.

04 november 2018 - 13:17
frenkieinterviewcar

Frenkie, je stond na afloop een tijdje te praten op het gehandicaptenplatform. Wat was je aan het doen?
“Die mensen komen uit Gorinchem en ik ken ze toevallig. Ik zie ze wel vaker en wist dat ze zouden komen, dus ik ging eventjes naar ze toe.”

Wat vonden ze ervan, hadden ze gehoopt op een mooiere uitslag?
“Ze vonden het leuk, want we hebben met 2-0 gewonnen en ze vonden het ook mooi dat ik had gescoord.”

Als het na 20 minuten 2-0 staat, hoop je toch op een heel andere uitslag?
“Dan hoop je dat het naar grote cijfers gaat, dat laten we nu echt na. Ik heb het zelf soms ook een beetje, dan laat ik er gemakzucht overheen hangen. Dat moet ik echt niet hebben, wij als team ook niet. Als je op doelsaldo geen kampioen wordt, sla je je echt voor je kop. Het gebeurt zodra we een marge van twee hebben. Dat moet er echt uit. Als Willem II scoort, zijn ze helemaal terug. En we moeten gewoon het publiek vermaken.”

Hoe komt zoiets? Je bent een rasvoetballer, dan heb je toch altijd zin om te voetballen...
“Natuurlijk heb ik altijd zin om te voetballen! Er komt dan zo'n sfeertje over het team te hangen dat het plichtmatig wordt. Dan is er geen beweging meer en de wil om te winnen ontbreekt. Je mag van mij ook meer verwachten. Ik moet meer brengen, het team aansturen. En het tempo omhoog gooien. Dat moet ik doen met mijn mond, maar vooral met de bal.”

Heeft Gertjan Verbeek dan toch gelijk als hij iets opmerkt over gebrek aan spelvreugde?
“Nee, helemaal niet zelfs. Het probleem is dat je dan denkt: het wordt toch wel 6-0. ik denk dat we het iets te gemakkelijk opvatten. De eerste twintig minuten zie je veel druk, diepgang, lopen zonder bal, veel energie. Dat is spelvreugde. Maar dan wordt het 2-0 en staan we vervolgens net iets minder diep, vragen we minder om de bal, beweging we minder en schakelen we terug.”

Is het probleem ook dat je tegen Willem II de teugels kunt laten vieren?
“Als je een topteam wilt zijn, moet je het zelf oproepen en mag het niet uitmaken wie de tegenstander is.”

Is het extra vervelend omdat het nu twee thuiswedstrijden op rij gebeurt?
“Ik denk dat het zelfs wel vaker gebeurt dan twee keer op rij. Dat maakt het echt een probleem van ons. En dat moeten we oplossen. Het is natuurlijk niet goed, maar uitslagen van 2-0, 3-0 en tegen sc Heerenveen 4-0 zijn ook niet slecht. Alleen moeten we meer vermaak bieden. De tweede helft was helemaal niet leuk.”

Laten we afsluiten met iets leuk: jouw doelpunt! De eerste echte van het seizoen?
“Ik heb gelezen dat die bal tegen Feyenoord op mijn naam is gekomen. Ik scoor dus twee weken op rij. Misschien ben ik eindelijk los! Ik had er zelfs nog eentje moeten maken. Of breed leggen. Ik zat te kijken of ik de bal kon afspelen. Het zou goed kunnen dat je mij nog nooit een bal hebt zien stiften, haha. Ik dacht: de keeper gaat liggen, dus ik stift. Maar hij was te laag.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >