Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel in een eentonige Ajax - Willem II

Ajax heeft in aanloop naar Benfica-uit geen punten gemorst in de eredivisie. De titeljager won zijn vierde opeenvolgende thuisduel probleemloos van Willem II: 2-0. Dit viel ons verder nog op.

03 november 2018 - 22:38
WillemII_1200_800
Frenkie de Jong maakte tegen zijn oude club zijn eerste competietreffer van het seizoen. © Pro Shots

Ajax swingt vooral in het eerste half uur
Ajax legde de basis voor de eenvoudige zege in de eerste twintig minuten, maar naarmate de tijd vorderde daalde de amusementswaarde van de wedstrijd die door het immense krachtsverschil nooit een wedstrijd werd. Ajax was oppermachtig zonder zich intens in te spannen en Willem II bleek te zwak om spaarzame plaagstootjes te verzilveren. Erik ten Hag bracht na rust bij een comfortabel aanvoelende 2-0-voorsprong gaandeweg drie wissels. Kasper Dolberg maakte plaats voor Klaas Jan Huntelaar, Donny van de Beek verving Lasse Schöne en Zakaria Labyad kreeg in de slotminuten ook nog wat speeltijd toen Ten Hag hem inbracht voor Hakim Ziyech. De Marokkaan was met tien schoten de meest doelgerichte Ajacied van de avond, maar Huntelaar was nog het dichtst bij een derde treffer die het krachtsverschil beter zou hebben weergegeven.

Frenkie stift en scoort
We overdrijven niet als we zeggen dat Ajax in het eerste kwartier minimaal drie keer dicht bij een doelpunt was. Na de blunder van David Neres (die te zacht richting een leeg doel schoot) en Matthijs de Ligt die uit een corner onder de bal door dook, was poging drie in de twaalfde minuut voor Frenkie de Jong. De middenvelder werd vrijgespeeld door Ziyech en kon ongehinderd opstomen richting doelman Wellenreuther. De Jong, opgeleid in Tilburg, kreeg opmerkelijk veel tijd om iets te bedenken en koos voor een ouderwets stiftje. Helaas voor De Jong had de doelman hem door en pareerde hij het halve lobje. Tien minuten later kon De Jong wel juichen toen hij een fraaie aanval over meerdere schijven beheerst binnenschoof en Ajax naar een vroeg veilige 2-0-voorsprong schoot.

Daley is vlijmscherp
Ajax was in de eerste helft heer en meester tegen de Tilburgers. Omdat de ploeg veelal goede collectief druk zette, hadden de verdedigers weinig te verdedigen. De spaarzame keren dat er een Tilburg snode plannen had, heroverde vooral Daley Blind de bal in een rap tempo, waardoor Ajax de Brabantse opponent voortdurend op eigen helft vastzette. Na rust kwam de defensie amper in de problemen, al ontsnapte de immer gevaarlijke Fran Sol na een uur wel aan ieders aandacht, maar raakte de bal verkeerd in kansrijke positie. Dat de verdediger uiteindelijk ook tot man van de wedstrijd werd gekozen, oogstte applaus vanaf de tribunes.

Vurnon is niet vergeten
Directeur voetbalzaken omschreef de transfer van Vurnon Anita ooit als de ideale transfer. Een eigen jeugdspeler vertrekt na een zeven seizoenen in het eerste voor een mooi bedrag (circa zeven miljoen euro) naar een buitenlandse club (Newcastle United).
Dit seizoen speelt middenvelder die nog onder contract staat bij Leeds United op huurbasis voor de Tricolores. De 109-voudig Ajacied die met Ajax twee landstitels won, kreeg tijdens het voorlezen van de opstellingen een respectvol applaus van de goedgevulde Johan Cruijff Arena. Anita speelde daarna een redelijke wedstrijd, maar was in de openingsfase ook niet bestand tegen Ajax’ soepel draaiende middelste linie.  

Vreugde om Nafairon
De eerste staande ovatie van de avond was voor jeugdspeler Nafairon Landvreugd, spelend in Ajax onder 11. Als de terreinmeesters van de Johan Cruijff Arena al met de hark klaar staan om het stukje vierkante meter Arenagras aan te harken, weet je dat er weer een hooghoudrecord is gesneuveld. De prille Ajaxtiener hield de bal liefst 2748 keer hoog. Landvreugd liet zich ook niet afleiden door de aai van een Tilburger. Knap, presteren onder druk. O ja, zijn persoonlijke hooghoudrecord ligt ruim boven de vijfduizend.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >