Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die opvielen terwijl Ajax overwintert in CL!

Ajax behoort tot de zestien beste ploegen van Europa! Dat is het gevolg van een tweede winstpartij (0-2) tegen AEK in de groepsfase van de Champions League. De remmen gingen pas los toen Klaas Jan Huntelaar werd ingebracht. Dankzij twee treffers van Dusan Tadic mag Ajax verder kijken dan de poulefase of het vangnet van een derde plaats.

27 november 2018 - 20:42
dingenaekuitcar
Dankzij twee treffers van Tadic behoort Ajax tot de laatste zestien! © Pro Shots

Ajax overwintert voor het eerst in 13 jaar in CL!
Het is eindelijk weer gelukt! Ajax meldt zich na de winterstop bij de laatste zestien ploegen die over zijn in de CL. Danny Blind kreeg dit dertien jaar geleden voor het laatst voor elkaar. We leven nu in andere tijden waarin Blind geen trainer meer is, maar commissaris.

Erik ten Hag stuurt de selectie tegenwoordig aan. En dat doet Ten Hag prima, ook al was begin dit kalenderjaar sprake van een stroeve start. Het renoveren van de selectie heeft zijn uitwerking niet gemist. Het behalen van de groepsfase was mooi, maar bij de beste twee zitten in een groep met Bayern München, Benfica en AEK Athene? Dat is gewoon top!

De vraag die resteert is of Ajax groep E ook weet te winnen. Eerste of tweede worden heeft gevolgen voor de loting. Als groepswinnaar kom je in de volgende ronde uit tegen een nummer twee, die in principe iets minder sterk is. En je begint met een uitwedstrijd. Zo was het vroeger althans!

Aftrap voorafgegaan door onrust op de tribunes
Eigenlijk is het al onrustig als Ajaxsupporters in Athene zijn geland. Het schuurt tussen AEK Athene en Ajax. Dat was te merken in de stad en de strijd kreeg een vervolg in het stadion, waar het uitvak bestaande uit 1232 Ajacieden al vroeg ter plekke was. Er stonden bussen klaar om de supporters naar het stadion te vervoeren.

Er was geen rekening mee gehouden dat de toch al wat gepikeerde AEK-fans vrij dicht in de buurt kwamen te staan van het uitvak, dat 'voor de zekerheid' naar beneden was verhuisd. Er hoefde maar iets te gebeuren of alles laaide weer op.

AEK-fans kwamen tijdens de warming-up buurten bij het uitvak en gooiden behalve vuurwerk ook een molotovcocktail. Gelukkig kwam de steekvlam op de glazen wand, waardoor er geen gewonden vielen. Even later vloeide er helaas wel bloed toen de aanwezige ME zich tegen het uitvak keerde. De Ajaxsupporters moesten opschuiven en dat werd niet eerst lief gevraagd...

Wöber oogt onwennig en onzeker
Als Max Wöber basisspeler wil worden, moet het allemaal wat feller. De Oostenrijker deinst te vaak terug en oogt onzeker, zowel in duels als aan de bal. Dit bleek eens te meer tijdens het uitduel met AEK, waarin hij de kans kreeg vanwege de schorsing van Nico Tagliafico. Daley Blind schoof op naar linksachter waardoor centraal achterin een plekje vrijkwam.

Wöber greep zijn kans niet. En ook het gemis van Tagliafico deed zich voelen. Ajax voetbalde de gehele eerste helft over de linkerflank, maar Blind heeft niet de explosiviteit van Tagliafico en veel aanvallen liepen spaak. Ondertussen bleef Wöber veel te voorzichtig.Dit getreuzel leidde zelfs twee keer doelgevaar in van AEK.

Wanneer krijgt Dolberg 'het' weer?
Sinds er sprake is van een voorzichtige spitsenstrijd bij Ajax, lijkt Kasper Dolberg 'het' een beetje kwijt te zijn. Het goede gevoel van 2016/2017 zien we amper terug. We zagen zelfs emotie na het verspelen van een simpele bal, terwijl de Deen normaal niet eens juicht. Ook op bezoek bij AEK Athene had Dolberg er zomaar vandoor kunnen zijn of een bal tegen de touwen kunnen jassen. In plaats daarvan stond hij te balen. Van balverlies.

Klaas Jan Huntelaar zat zich op de bank ongetwijfeld te verbijten. De routinier heeft er geen moeite mee een talent voorrang te verlenen en zijn toptijd ligt achter hem, maar de 35-jarige spits kreeg in tien minuten speeltijd tegen NAC meer kansen dan Dolberg, die amper in het spel werd betrokken. Aan welke spits heeft Ajax meer? Het lijkt een legitieme vraag. En wat baalt Dolberg ongetwijfeld van de invalbeurt die Huntelaar afleverde.

Tadic scoort dit keer wel vanaf elf meter! En daarna nogmaals
Sinds de invalbeurt van Huntelaar begon Ajax gevaarlijk te worden, wat resulteerde in een penalty vanwege hands. Net als in Kiev nam Tadic zijn verantwoordelijk, want daar houdt-ie van. Hij moest flink zijn best doen om Huntelaar ervan te overtuigen de bal af te staan. Tadic hield nu het hoofd koel en mikte raak! Er juichte ook niemand op de achtergrond te vroeg, wat nooit fijn is als je na een misser de foto's terugkijkt.

Hoe dan ook hielp Tadic de ploeg over het drempeltje waar het zo tegenaan hikte, want het duurde lang voordat Ajax een beetje vlot de aanval zocht. Als extra duwtje in de rug kreeg Marko Livaja zijn tweede gele kaart, waarna het helemaal open kwam te liggen bij AEK. Tadic profiteerde weer dankbaar. De Serviër kreeg de bal na een aanval over meerdere schijven en de assist van Huntelaar moet absoluut vermeld worden, want de spits had ook zelf kunnen uithalen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >