Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veerkrachtig Oranje pakt groepswinst tegen Duitsland

Het Nederlands elftal is erin geslaagd de groepswinst te pakken in poule 1 van de A-divisie in de Uefa Nations League. Het toverde een 2-0-achterstand in de slotfase om in 2-2 en dat was precies genoeg voor de eerste plek.

19 november 2018 - 22:44
frenkie-oranje-1200
Frenkie wordt op de huid gezeten door Gnabry © Pro Shots

Het was de afgelopen dagen hosanna rond het bewierookte Oranje van Ronald Koeman. Onterecht was dat allerminst, want Nederland is serieus op de weg terug, alleen sloeg de euforie hier en daar wel een beetje door. Duitsland zou ‘ook wel even verslagen worden’. 

"Wat zijn die Duitsers stil," klonk het na een minuut of acht dan ook pesterig vanuit het uitvak in de Arena Auf Schalke. Precies op dat moment pikte Timo Werner in alle vrijheid de bal op en peerde deze pardoes vanaf een meter of twintig achter Jasper Cillessen.

Dat was slechts het begin, want tien minuten later verdubbelden de Duitsers de score, waardoor de Oranje-polonaise helemaal wel even klaar was.

De loopactie van Leroy Sané was goed en de lange bal van achteruit ook. Kenny Tete was gezien. Matthijs de Ligt wilde nog onderscheppen, maar tastte half mis. Hierdoor kreeg Sané de mogelijkheid om, buiten het bereik van Cillessen, richting de verre hoek af te drukken.

Nee, Oranje – met De Ligt, Frenkie de Jong en Daley Blind in de basis – kwam er aanvankelijk amper aan te pas in Gelsenkirchen. De overtuiging waarmee de Fransen vrijdag nog werden verslagen was afwezig. 'Die Mannschaft' slaagde er beduidend beter in om gevaar te stichten voor het vijandelijke doel.

Ook in de tweede helft lukte het Nederland maar moeilijk om het Duitsland lastig te maken, al kreeg het ook te maken met blessures. Ryan Babel viel uit en ook zijn vervanger Javairo Dilrosun haalde de eindstreep niet.

Donny van de Beek bleef de hele wedstrijd op de bank en hoefde derhalve niet te douchen. Vanaf de bank zag de Ajacied tot zijn vreugde hoe Quincy Promes vlak voor tijd een heerlijk doelpunt maakte door van grote afstand mooi raak te schieten.

Dat was het teken om nog even een tandje bij te schakelen. En met succes! De naar voren gestuurde captain Virgil van Dijk werkte in blessuretijd de 2-2 tegen de touwen, waardoor Oranje ternauwernood alsnog knap de groepswinst pakte. Terecht of niet, de veerkracht die Nederland toonde was natuurlijk hartstikke mooi om te zien.

Door de groepswinst mag Nederland zich nu opmaken voor de 'final four' in de Nations League. Daarin gaat Oranje de strijd aan met de andere groepswinnaars van de A-divisie.

Bekijk hier alle uitslagen en standen in alle divisies.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >