Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wijst op snelle omschakeling Benfica via contraflank

De ontlading tijdens de laatste minuten van het thuisduel met Benfica (1-0) staat ons nog al te goed voor de geest. Het was fantastisch om op dat moment in de Johan Cruijff Arena te zijn. Maar weet je ook nog wat er in de eerste minuten gebeurde?

06 november 2018 - 10:50
hagcontracar
Ten Hag probeert de Ajacieden goed neer te zetten in het thuisduel. © Pro Shots

Juist, Benfica kreeg twee zeer grote kansen!

Het was een klein wonder dat de Portugezen niet profiteerden van halfbakken ingrijpen door de Ajacieden, want we spreken niet over mogelijkheden maar kansen. Twee keer was het raak over de rechterflank, waar onder meer Noussair Mazraoui aanvallen onschadelijk moet maken. En op links kwam Nico Tagliafico ook te laat.

Na de tweede vlotte uitbraak van Benfica had Ajax zijn lesje geleerd en werd achterin orde op zaken gesteld. Wat ging er fout? “Ik hoefde maar een signaal te geven en de spelers wisten waarover het ging, want we hadden het vooraf al goed neergezet,” aldus Erik ten Hag tegenover Ajax Life.

“We hebben heel erg benadrukt hoe we zulke situaties moesten verdedigen, hoe we ons moesten opstellen qua restverdediging. Spelers zijn zo intelligent dat ze zoiets kunnen lezen. Balverlies op die plekken, tegen Benfica... Dat is killing. Benfica kan de bal zo snel verplaatsen dat je er nooit meer bij komt.”

Maar wat ging er nu precies mis? “Het moet sneller! Zeker op dit niveau. Spelers die acteren in de Champions League zijn in staat om de bal snel aan de contrazijde te brengen. Als je dan niet goed staat, op de contraflank, ben je verslagen,” legt de trainer uit na enig aandringen.

De truc die de Ajaxspelers moeten toepassen, is om sneller te herkennen dat zaakjes niet op orde zijn. Een trage start kostte de ploeg in de openingsfase van het uitduel met Bayern München (1-1) een doelpunt, tegen Benfica kwam het ook bijna op achterstand.

“Dat is dus ontwikkeling,” beaamt Ten Hag over het sneller oppakken. “Het gaat om prestatie-ontwikkeling individueel en als team. Handelingssnelheid maakt het verschil tussen goed en minder goed, ook dit geldt zowel individueel als in teamverband.”

“Topvoetbal gaat ongelooflijk snel, dus moet je anticiperen. Als wij aanvallen, voeren we veel positiewisselingen uit om de tegenstander te verwarren. Dit betekent ook dat we ons na balverlies weer moeten positioneren. En dat moet nog sneller.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >