Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mislukt Amsterdams-Portugees onderonsje...

Op deze dag van Benfica - Ajax is het aardig om een leuke anekdote over een Amsterdams-Portugees onderonsje te delen: de mislukte pingel van Richard Witschge en Dani.

07 november 2018 - 12:19

We vinden de anekdote in het boek Lefgozer, waarin Witschge de nodige voetbalverhalen uit zijn carrière met de lezer deelt. Hij had op het veld een goede klik met Portugees Dani, al ging het niet altijd goed, zo blijkt...

"Het seizoen 1999/2000 was zeer matig en soms zelfs pijnlijk. We verloren de wedstrijd die in het teken stond van Ajax' eeuwfeest, waarna Jan Wouters werd ontslagen. Na de laatste competitiewedstrijd wilde ik graag op vakantie, maar er stond nog een trip naar China op het programma...

Dat was financieel interessant voor de club. Interim-trainer Hans Westerhof wilde dat we de oefenwedstrijd tegen Congqing Longxin toch ook sportief serieus oppakten. 'Er kijken twee miljard mensen. Laat was spektakel zien,' zei hij. 

Bij een 2-1 voorsprong kregen we een strafschop. Ik pakte de bal en zei tegen Dani: 'we take it in two.' Hij knikte en begreep dus wat ik bedoelde: we gingen de legendarische strafschop van Johan Cruijff en Jesper Olsen nadoen: een een-tweetje.

Ik legde de bal neer, deed alsof ik 'm nog even goed ging leggen en tikte 'm daarna snel naar links, zoals Johan dat destijds ook deed. In plaats van dat ik Dani in de rol van Jesper Olsen langs me zag rennen, zag ik alleen maar Chinezen om me heen...

De scheidsrechter keek me zelfs verbaasd aan. Ik draaide me om, op zoek naar Dani. Die stond bij de middellijn te zwaaien. Hij kwam niet meer bij, dus ik schoot ook in de lach, terwijl het spel gewoon doorging.

We verloren met 3-2. Na de wedstrijd werd onze teamgenoot Jan van Halst woedend. Westerhof was ook niet bepaald gediend van onze strafschopvariant. 'Wat flikken jullie nou,' foeterde hij in de kleedkamer. 

'Nou, we moesten toch spektakel leveren,' antwoordde ik.

Het was misschien geen geweldige actie, maar het was een vriendschappelijke wedstrijd en niet de Champions Leaguefinale. Ook dan had zo'n strafschop prima gekund, maar was Dani echt niet zwaaiend bij de middellijn gaan staan. Nu wel. Dat was misschien nog het meest spectaculair."

Lefgozer, voetbalverhalen van Richard Witschge’ ligt in de winkel en kost twintig euro.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >