Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ideetje Ifab: speler bij wissel veld uit via dichtstbijzijnde zijlijn

We hadden het er laatst over dat de rebound na een penalty tijdens een wedstrijd wellicht komt te vervallen. Over dit idee lezen we helemaal niets meer, maar we kwamen wel andere ideeën tegen van Ifab. Er wordt een poging gedaan om tijdrekken bij wissels terug te dringen.

23 november 2018 - 11:52
ifabplancar
Wellicht mag Frenkie in de toekomst ook aan de overkant het veld uit. © Pro Shots

Hoe kun je het voor elkaar krijgen dat het spel zo snel mogelijk wordt hervat na het toepassen van een wissel? Door te zorgen dat de gewisselde speler zo snel mogelijk van het veld verdwijnt. Of je nu haast hebt of niet, niemand wil met een mannetje minder staan.

De spelregelcommissie van de Fifa, Ifab, komt nu met het idee op de proppen dat een gewisselde speler gewoon zo snel mogelijk van het veld moet. Het maakt niet uit waar, zoek gewoon de dichtstbijzijnde zijlijn op en stap buiten het veld, zodat het spel hervat kan worden.

Wat vind jij van dit voorstel? We horen begin maart bij de jaarvergadering van de Ifab hoe de stropdassen erover denken en of dit voorstel het wel haalt, zodat de nieuwe regels al vanaf juni 2019 – volgend seizoen dus – eventueel kunnen worden toegepast.

Er is ook over andere zaken nagedacht. Zo blijkt er weinig support voor het afwerken van een penaltyreeks volgens het ABBA-principe, dat begin dit seizoen tijdens de strijd om de Johan Cruijffschaal nog werd getest. Het plan is om alles bij het oude te laten en ploegen om en om strafschoppen te laten nemen.

Zijn er nog meer plannen? Oh, jazeker. Zo is het idee om keepers meer vrijheid te geven bij een penalty. Bij voldoende steun hoeft een doelman slechts nog met een voet op de doellijn te staan op het moment dat de bal wordt getrapt. Dit geeft een keeper de kans om sneller naar voren te komen en zijn doel te verkleinen, in de hoop de strafschop te keren.

Er moet verder een duidelijkere definitie komen over hands. Je kunt een week lang discussie voeren over aangeschoten hands of niet. Of, misschien beter gezegd: opzettelijk. Soms kun je er gewoon niets aan doen als de bal tegen je arm of hand komt, maar soms ook wel. Wie weet wordt straks duidelijker gesteld wat wel en geen natuurlijke beweging is.

Het kan wel eens gebeuren dat het creëren van chaos in de muur bij een vrije trap tot de verleden tijd gaat behoren. Het is Ifab een doorn in het oog dat aanvallers zich nestelen in de muur van de verdedigende ploeg en daar voor een hoop heisa zorgen, omdat dit niets met fair play te maken heeft.

Een ander voorstel luidt dat het spel wordt stilgelegd als de bal tegen de scheids aan wordt geschoten, waarna het balbezit wisselt van ploeg A naar B. Een counter uitvoeren met dank aan de scheids is er dan niet meer bij, laat staan scoren. Het spel moet in het vervolg worden hervat met een scheidsrechtersbal.

Er wordt dit voorjaar ook nog gestemd over wat klein bier. Bij voldoende steun hoeft de bal bij een vrije trap niet meer uit de eigen zestien te worden gespeeld. Duurbetaalde prof of niet, dit gaat nog zo vaak fout dat het inderdaad misschien maar beter is om die regel te schrappen. Dat scheelt weer wat vraagtekens boven hoofden als de scheids fluit om zo’n vrije trap opnieuw te laten nemen.

Meer nieuws volgt in maart!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >