Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pakt punt in Lissabon, wat viel ons op?

Ajax speelde woensdagavond een moeizame wedstrijd tegen Benfica, vocht zich knap terug in de wedstrijd, maar moest genoegen nemen met een 1-1-gelijkspel. Wat viel ons op in Estadio da Luz?

07 november 2018 - 22:56
tadic-1200-benfica-uit
Ontlading bij Tadic na zijn gelijkmaker! © Pro Shots

Ajax vindt ritme pas laat in Lissabon
Erik ten Hag koos tegen O Glorioso voor de Bayern-variant met Dusan Tadic in de spits. Hierdoor vond Kasper Dolberg zichzelf terug op de bank en stonden zowel Donny van de Beek en David Neres binnen de lijnen.
 
Het idee was om met deze zet aanvallend onvoorspelbaar te zijn. Om te zorgen voor verwarring bij de Portugese defensie door veel positiewisselingen voorin. Noem het een georganiseerde chaos. De vooraf bedachte tactiek werkte in Duitsland prima, maar kwam in het Adelaarsnest aanvankelijk amper uit de verf, waardoor Ajax het juiste ritme maar moeilijk kon vinden. Al hielp het tijdrekken van de tegenstander ook niet erg.
 
De gelijkmaker van Dusan Tadic na een uur spelen voelde dan ook als een bevrijding.
 
Onana pakt toch niet alles wat hij kan… Of toch wel?
Na een half uur spelen kwam Ajax op achterstand en dat was allemaal niet nodig. Helaas ging Andre Onana in de fout. De keeper verspeelde na een klein half uur de bal en uit de paniek die daardoor ontstond, gaf de goalie maar een ingooi weg.
 
Bij de verre inworp die volgde ging de doelman weer in de fout als het gaat om een stukje timing. Onana dook gigantisch onder een bal door, waardoor deze voor de voeten van de dankbare Jonas terecht kwam. Die had weinig moeite om het buitenkansje te verzilveren…

Onana maakte echter in blessuretijd alles goed door met een uiterste reflex redding te brengen, waarmee hij een zeker doelpunt van Benfica voorkwam. Een heel belangrijk moment en wat fijn voor de keeper.
 
De teennagel van Frenkie en het rollertje van Tadic
Frenkie de Jong leek de stand vlak voor rust gelijk te trekken, maar de Ajacied kwam nét een teennagel tekort toen hij een lage inzet van Van de Beek wilde binnen glijden. Frenkie ging overigens flink op tilt toen bleek dat de bal er niet in ging.
 
Met zestig minuten op de klok deed Dusan Tadic het uitvak alsnog ontploffen. Hakim Ziyech verstuurde een prachtige pass die door de Serviër met wat moeite tot treffer werd verwerkt. De bal rolde tergend langzaam over de doellijn, maar wat zou het!
 
Verhitte slotfase
Na de gelijkmaker golfde het spel flink op en neer. Ajax wilde graag winnen, Benfica moest vooral winnen. Het zorgde voor een vermakelijk schouwspel. Ajax beging in deze fase veel slordigheden, waardoor de ruim 3100 bewoners in het uitvak hun hart meerdere malen goed vast moesten houden. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en daar mocht Ajax misschien wel het meest tevreden mee zijn.
 
Ajax is door het gelijkspel nu tweede in groep E met acht punten na vier duels. Bayern heeft de koppositie overgenomen en heeft tien punten. Benfica heeft er nu vier en AEK staat nog op nul.
 
Kleunende De Ligt toont onverzettelijkheid
Na een kwartier spelen gaf De Ligt een signaal af aan zijn ploegmaten, want de Portugezen kregen in de openingsfase mogelijkheden om te scoren. De aanvoerder kleunde er vol overtuiging in bij middenvelder Jonas. Het leek op een signaal van ‘wakker worden!’
 
De Ligt raakte de speler van Benfica hard en die bleef dan ook flink groggy op de grasmat liggen. Jonas kon het spel na een behandeling van enkele minuten wel vervolgen. Bij de actie van De Ligt was overigens van opzet geen enkele sprake. Hij kwam hard in, kwam hoog, moest en zou de bal hebben. En hij had ‘m ook. Dat Jonas ertussen stond was vette pech.
 
Nico mist AEK-uit
Ajax had diverse overtredingen nodig om het bedreven Benfica - dat duidelijk vocht voor zijn laatste kans in groep E - af te stoppen. De Ligt, Van de Beek en Nico Tagliafico pakten geel tegen de Portugezen die vroeg druk zetten. De Argentijn stond op scherp en mist daarmee het uitduel met AEK Athene.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >