Ajax onder 19 geeft overwinning in Lissabon weg

Ajax onder 19 moest als smakelijk voorgerecht dienen voor het hoofdmaal later in Estadio da Luz. De ploeg gaf een overwinning in de Uefa Youth League echter helemaal weg en moest het doen met een 3-3-gelijkspel.

07 november 2018 - 17:51
youth-league-1200-ben
Gravenberch zoekt naar een afspeelmogelijkheid. © Pro Shots

Het team van trainer John Heitinga trad twee weken geleden in Amsterdam ook al aan tegen de leeftijdsgenoten van Benfica. Op De Toekomst versloeg Ajax onder 19 de Portugezen knap met 3-0.

Op vreemde bodem werd de nul echter niet gehouden en ging het al vlot mis. Na een klein kwartier wees de scheidsrechter resoluut naar de stip, omdat Mitchel Bakker zijn been liet staan. Voor Nuno Santos was het een koud kunstje om de penalty te verzilveren.

Ajax leek een tikje van slag, want de talenten werden door Benfica ver teruggedrongen. Het was aan doelman Issam El Maach te danken dat de Portugezen de stand niet snel verdubbelden. De goalie, die ook in de heenwedstrijd al op dreef was, lag goed in de weg op een poging van David Tavares.

Heel even dacht Ajax op voorsprong te komen, maar Jurgen Ekkelenkamp werkte de bal na een half uur spelen vanuit buitenspelpositie over de doellijn. Vanaf dat moment lukte het Ajax wel wat beter om onder de Portugese druk uit te voetballen.

Het resulteerde vlak voor rust in een enorme kans op de gelijkmaker. Brian Brobbey zette Ekkelenkamp heerlijk vrij voor de keeper, maar het lukte de middenvelder niet om Benfica-doelman Celton Biai te verschalken, al was de redding ook fraai.

Een paar minuten was het Brobbey zelf die de trekker overhaalde. Quinten Timber verstuurde een uitstekende steekbal op Noa Lang. Laatstgenoemde schoof de bal breed op Brobbey, die eenvoudig binnentikte: 1-1. Zo gingen beide ploegen met een gelijke stand de rust in.

Daarin werd goede thee geschonken, want Ajax schoot na rust uit de startblokken. De ploeg was nu wel meedogenloos bij de eerste de beste kans. Via Bakker en Brobbey kwam de bal via de kluts voor de kicksen van Ekkelenkamp, die de zestien binnen dribbelde en hard via de doelman van Benfica binnen roste: 1-2. De talenten van Benfica stonden er ietwat bedremmeld naar te kijken.

Niet lang daarna kon Heitinga weer juichen. Vanaf de kant zag hij hoe een schot van Lang nog werd geblokt, maar de rebound was een koud kunstje voor Nicolas Kühn: 1-3.

Zo zag het er lang prima uit, maar Benfica kwam toch terug in de wedstrijd door een nieuwe penalty, ditmaal na een overtreding van Sven Botman. Tiago Dantas mocht aanleggen en stuurde El Maach de verkeerde hoek in: 2-3. Daarna raakte Ajax flink de weg kwijt en liet het Benfica zelfs terugkomen tot 3-3. Dat bleek ook de eindstand.

Daarmee blijft het vlaggenschip van de jeugdopleiding aan kop in groep E van de Youth League. Ajax gaat aan de leiding met acht punten uit vier duels, gevolgd door Bayern München en Benfica (ieder zeven punten). AEK Athene blijft op nul punten staan.