Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax speelt Fortuna Sittard helemaal niet kapot

Ajax voldeed tegen Fortuna Sittard slechts minimaal aan de verwachtingen. Er werd namelijk met 0-2 gewonnen. Punt. Veel meer goed nieuws kunnen we op basis van de wedstrijd van zaterdag niet melden. Het was gewoon niet zo best wat er op de mat werd gelegd.

01 oktober 2018 - 00:17
passmapcar-1

De nederlaag tegen PSV (3-0) laat zijn sporen nog steeds na in Amsterdam, al is er volgens Erik ten Hag geen sprake van dat het goede gevoel hervonden moest worden. Het gevoel was goed, is goed en zal goed blijven. Om het goede gevoel te behouden, moet er echter wel beter worden gevoetbald.

Van gebrek aan enthousiasme kon je niet spreken, want Ajax werd in Sittard aangemoedigd door een gemotiveerd uitvak van 800 man sterk. Het stadion was prima gevuld, het sfeertje opperbest en je verwachtte de nodige revanchegevoelens, maar helaas bleek hier niet zo veel van.

Kijk maar mee naar de input van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Net als tegen PSV was er van enig domineren door Ajax geen sprake. Het had weliswaar veel de bal, maar sommige tegenstanders voelen zich nu eenmaal beter zonder bal dan met. Fortuna valt in die categorie en wist het de slordige Ajacieden op die manier knap moeilijk te maken.

We noteerden meer glijpartijen dan schoten op doel. Tot het eerste serieuze doelgevaar moesten we zelfs tot minuut 30 geduld opbrengen. Er werd toen wel gelijk een soort drietrapsraket afgevuurd (achtereenvolgens pogingen van Ziyech, Tadic en De Ligt), maar die miste de juiste richting. En ook daarna bleef het vrij tam. Je hoeft er geen atoomgeleerde voor te zijn om te begrijpen dat het handelend optreden van Andre Onana werd geprezen, anders was het misschien wel een heel vervelende avond geworden.

Onana moest redding brengen aan het einde van de eerste helft en alsof dat nog niet genoeg was, moest hij ook in de tweede helft een aantal keren scherp zijn. Een verschil was wel dat Ajax toen genoot van een voorsprong. Invalspits Kasper Dolberg werd wel goed vrijgespeeld, ook omdat hij zich slim positioneerde, en de eerste kans voor de Deen was direct raak.

Je hoort dan zeggen: Fortuna werd zoek gespeeld en kon het allemaal niet meer belopen, maar in het vervolg van de wedstrijd was toch echt de thuisploeg het meest gevaarlijk. Het aandringen bood Ajax de gelegenheid om tegenaanvallen op te zetten, maar daarmee werd helaas maar weinig indruk gemaakt.

Er lag zo veel ruimte waar niets mee werd gedaan! Het scheelt een slok op een borrel dat Ajax zo veel ruimte werd geboden dat het balletje altijd een keertje wel goed valt. Aldus geschiedde en op die manier kon Hakim Ziyech de wedstrijd beslissen.

Je ziet aan het xG-plot dat Fortuna op dat moment zijn slotoffensief had ingezet. Het leverde zelfs wat kansjes op en de mogelijkheden bleven zich ook na de 0-2 aandienen. Niet per se door supergrote kansen, maar zoals je in het pitch plot kunt zien: de helft van alle mogelijkheden deed zich voor vanaf randje zestien of dichterbij het Ajaxdoel.

Dus nee, we kunnen niet tevreden zijn over het spel van Ajax. Het was laks, alsof er op halve kracht werd gespeeld en Fortuna verlangde misschien maar kwaliteit, maar hapte niet bepaald naar adem. Je hoopt gewoon op meer moois van Ajax, want daar is die kwaliteit wel aanwezig. Dit maakt alweer een paar potjes op rij waarin het een beetje tegenvalt en we hopen vlot op beterschap.

 

Passmaps
We zagen bij Ajax iets wat we al een tijdje niet hebben gezien. En wat we ook het liefst gewoon helemaal niet spotten: verticaal voetbal. Er werd zaterdag flink wat heen en weer getikt door de achtste vier Ajacieden. Het was gelukkig niet extreem en Daley Blind probeerde nog wel eens een mannetje over te slaan, maar toch. Dat is niet om vrolijk van te worden.

Werd het indribbelen van Frenkie de Jong gemist? En zo ja, waarom nam Matthijs de Ligt dit dan niet over? Ontbrak er met Donny van de Beek een loper tussen de offensieve spelers die de bal het liefst in de voeten hebben? Zo ja, waarom liep het spel dan niet vloeiender nadat Van de Beek was ingevallen?

En wat is er met David Neres aan de hand? De Braziliaan heeft een redelijk vrije rol en sindsdien speelt hij vaak vanaf links. Het loopt alleen niet zo lekker. De statistieken van Neres vallen ook een beetje tegen. Er kwam vrijwel geen voorzet aan en cijfers wijzen uit dat hij op nationaal niveau tot dusver nauwelijks gevaar stichtte. Europees is het een ander verhaal, maar ook in de eredivisie wordt het een en ander verlangd.

Neres was een van de vele Ajacieden die 'slachtoffer' werd van een glijpartijen. Zelden hebben we spelers zo vaak zien uitglijden als in het Fortuna Sittard Stadion. Met name de linkerhelft van het veld leek wel een glijbaan. Of een schaatsbaan. Het zorgde onder supporters in ieder geval voor flink wat frustratie.

Overigens maakte de wissel Dolberg voor Huntelaar voorin ook niet heel veel verschil. Check de dynamische passmap maar. Misschien werd Huntelaar zelfs nog wel vaker bij het spel betrokken dan zijn vervanger. Die vervanger was tenminste trefzeker waar de avond er een stuk leuker van werd, maar optimaal was het zeker niet.

Ook een spits van Ajax wordt lang niet altijd optimaal bediend, maar de aanvoer richting de voorste linie leverde sowieso wat kopzorgen op. Kijk op de passmap naar Carel Eiting en Lasse Schöne: je ziet slechts twee dunne streepjes vooruit ten teken dat de aanvallers niet via de controleurs werden bereikt. Dit gebeurde allemaal via de zijkant, maar daarna liepen aanvallen alsnog vaak spaak.

Hopelijk is dit een tendens die snel wordt gestopt en flitst Ajax weer snel zoals tijdens de eerste weken van het seizoen.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1046671143204257792

Zone 14
Ook de statistieken van Zone 14 zijn niet om heel vrolijk van te worden. Als een spelmaker in dit gebied zijn gang kan gaan, is de kans groot dat er doelgevaar uit voorkomt. Speel vanuit Zone 14 een bal zo recht mogelijk vooruit en als die bij een ploeggenoot terechtkomt, sticht je doelgevaar.

Dat is de theorie en die theorie kon niet eens getest worden, omdat er bij Ajax maar twee ballen recht vooruit gingen richting zestienmetergebied. Het is natuurlijk lastig omdat de tegenstander probeert zo goed mogelijk te verdedigen, maar je mag beter verwachten van Ajax.

Dit is al helemaal het geval wanneer je bedenkt dat Fortuna in Zone 14 actiever bleek. Ajax kwam tot 21 passes, Fortuna speelde elkaar 26 keer de bal toe en nog tot 18 keer toe succesvol ook. Zoiets is gewoon niet goed tegen een ploeg uit het rechterrijtje. Het is een hele opluchting dat de kwaliteit en het technisch vernuft ontbrak, want er lagen mogelijkheden om Ajax pijn te doen.

Ajax stond de Fortunezen zoals opgemerkt niet de ene na de andere grote kans toe, maar op een andere avond had het wedstrijdverloop zomaar een andere uitslag kunnen opleveren. De winstkans van 36 procent is veelzeggend. Dat zijn conclusies die we liever niet trekken...

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >