Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes opvallende zaken bij Ajax’ sensationele zege op Benfica

Ajax heeft het eerste sleutelduel tegen Benfica met 1-0-gewonnen en Europese overwintering in de Champions League nog sterker in eigen hand. Noussair Mazraoui bracht de Johan Cruijff Arena diep in blessuretijd in extase. Dit viel ons allemaal op tijdens een intens Europees avondje.

23 oktober 2018 - 23:12
benfica_1200
Ontlading bij de Ajacieden na de late treffer van Mazraoui. © Pro Shots

Ajax mazzelt in extremis (en dat voelt heerlijk)
Lange tijd leek Ajax - Benfica te eindigen in een enerverende 0-0. Beide ploegen hadden echter kans op meer. De beste mogelijkheid om met de volle buit aan de haal te gaan, leek - net als in München - voor Donny van de Beek. De middenvelder stond aan het eind van een mooie aanval, opgezet door Daley Blind. De goed spelende verdediger stuurde Dusan Tadic diep, die op zijn beurt Hakim Ziyech aanspeelde in het strafschopgebied. De Marokkaan legde de bal vervolgens met een subtiele voetbeweging op een presenteerblaadje voor de instormende Van de Beek, die tot ontsteltenis van velen verbazingwekkend knap op de rechtervuist van doelman Vlachodimos schoot. Op het moment dat iedereen zich bij het doelpuntloze gelijkspel had neergelegd, brak Noussair Mazraoui diep in blessuretijd de ban door van afstand via Benfica-verdediger Grimaldo raak te schieten.Door de driepunter hebben Ajax en bayern München nu beiden zeven punten, terwijl Benfica (drie punten) en AEK Athene (nul punten) op gepaste afstand volgen.

Dolberg knokt in de spits
In Europese topduels krijg je weinig kansen. Kasper Dolberg kreeg na twintig minuten een opgelegde kans om zijn ploeg op een 1-0-voorsprong te zetten. De Deen mocht alleen doorgaan op het Portugese doel, maar schoot de bal hard tegen doelman Vlachodimos. Vlak voor rust kreeg de spits een tweede kans, maar had de pech dat Nico Tagliafico de bal voor Dolbergs voeten op doel schoot. Ajax topscorer in de Champions League had daarbij de pech dat zijn inzet niet in zijn geheel de lijn passeerde. De Deen had tegen de boomlange centrumverdedigers een lastig avondje. Hij knokte voor wat hij waard was, maar af en toe leek het meer op vrijworstelen.

Moeizame eerste helft voor matchwinner Mazraoui
Noussair Mazraoui beleefde een moeilijk avondje op de rechtervleugel. Al na twee minuten reageerde hij niet alert genoeg op een inspeelpass van Matthijs de Ligt, waarna zijn opponent Rafa Silva de goed keepende Andre Onana al rap tot een cruciale redding dwong. Ook daarna zagen de keuzes van de Marokkaan - in München nog de uitblinker met een fraaie gelijkmaker - er te vaak niet goed uit. Hij liep al snel tegen een gele kaart aan, waarbij de Portugezen het vanaf dat moment op hem voorzien hadden en de verdediger een tweede kaart probeerden aan te smeren.
Na de pauze kwam Mazraoui beter voor de dag. Hij speelde met vertrouwen en voorkwam in de slotfase met een uiterst risicovolle sliding in zijn strafschopgebied een kans voor de Portugezen. Zijn mooiste moment volgde in de 93ste minuut, toen de bal na een uitstekende individuele actie van invaller Davis Neres voor zijn voeten belandde en hij trefzeker uithaalde.

De Portugese trukendoos zit voller dan de Amsterdamse
De Franse scheidsrechter Ruddy Buquet beleefde een lastig avondje. De eerste helft speelde zich af in een hoog tempo, waarbij beide ploegen voetbalden om te scoren. Daarbij waren er veel fysieke duels. De Portugezen bleken daarin, zoals vooraf door Erik ten Hag al aangegeven, sluw te zijn. Sluwer dan zijn ploeg, zo bleek voor rust. Bij het minste of geringste lichamelijke contact dook er een Portugees naar de grond. Voor het arbitrale korps was het lastig het echte van het onechte te onderscheiden. Omdat de Amsterdamse trukendoos minder vol zat, richtte de ergernis van de spelers én het publiek op de wedstrijdleiding. Soms terecht, maar soms ook niet.

Respect vanuit het uitvak
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er uiteraard weer feestelijk en fanatiek met de vlaggetjes gezwaaid op de dreunende melodie van het Slavenkoor. In het uitverkochte Portugese vak brachten de fans een eerbetoon aan Abdelhak Nouri door een spandoek te ontrollen met de tekst Stay Strong Nouri #34.

Uitshirt brengt Ajax ook 'thuis' Europees resultaat
Ajax speelde voor het eerst in zijn Europese geschiedenis een thuiswedstrijd in het uittenue. Dit omdat Benfica klaarblijkelijk geen afwijkend tenue meer in het Portugese materiaalhok had liggen. Daar kun je van alles van vinden en dat doen we dan ook. Belachelijk! Thuisspelende ploegen horen in hun eigen thuistenue te spelen. Sommige Uefa-regels staan ongekend haaks op het eeuwenlange voetbalsentiment.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >