Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voorpublicatie Lefgozer, voetbalverhalen van Richard Witschge

Richard Witschge is een echte Ajacied. Bovendien eentje vol heerlijke verhalen over zijn profcarrière. Deze verhalen zijn nu opgetekend in zijn biografie ‘Lefgozer’. Dit boek ligt donderdag in de winkel. Een voorproefje!

17 oktober 2018 - 10:29
witschge-1200
Witschge zit vol verhalen! © Ajax Images

Mike van Damme, schrijver en eindredacteur van onze krant Ajax Life, sprak vele uren uitgebreid met Witschge (49). Dat levert uiteraard genoeg ingrediënten op voor een mooi boekje voetbalverhalen. Eén van die verhalen mogen we vast als voorpublicatie met jullie delen. Over hoe een tasje vol shoarma indirect de interesse van PSV aanwakkerde...

Een plastic tasje vol shoarma

"Tijdens een toernooi in Doetinchem – ik zat in de A1 van Ajax – hadden we ’s avonds nog flinke honger. Ik bood aan om voor alle jongens shoarma te gaan halen bij een snackbar in de buurt. Dat vond iedereen een goed idee. Het halen was het probleem niet, het hotel ongezien verlaten wel. Van trainer Spitz Kohn moesten we op dat tijdstip op onze kamers blijven. Ik kon sowieso niet via de lobby naar buiten, want dan kwam ik Kohn geheid tegen.

Ik besloot uit het hotelkamerraam te klimmen en via de regenpijp het stukje naar beneden af te leggen. Voordat ik vertrok zei ik tegen mijn kamergenoot, Nordin van Schuppen, dat hij niet de deur moest opendoen als onze masseur Simon Vonk langskwam. Vonk deed ’s avonds een ronde namens Kohn; even controleren of iedereen op zijn kamer was. ‘Doe maar net of we al slapen,’ zei ik tegen Nordin.

Na een halfuurtje was ik terug, klom via de regenpijp terug omhoog, kroop door het raam met een wit plastic tasje vol shoarma in mijn handen. Ik keek op en verwachtte alleen Nordin in de kamer te zien. Niet Nordin, maar Vonk stond voor mijn neus. Had Nordin toch de deur opengedaan. Ik kon de shoarma meteen inleveren. Wat erger was: ik hoefde de volgende dag niet in de bus te stappen voor de finaledag van het toernooi. Terwijl de bus met mijn teamgenoten wegreed, zat ik op de parkeerplaats op een paaltje. Alleen. Ik zwaaide nog even naar de bus.

Mijn teamgenoot en maatje Danny Muller belde zijn vader, om te vragen mij op te pikken bij het hotel. Samen met Bennie reed ik naar het toernooi, waar ik mokkend langs de lijn toekeek. Huub Stevens was daar als scout van PSV ook. Hij zag me mokken en dacht dat ik écht was weggestuurd bij Ajax. Hij zei: ‘Kom anders bij ons spelen.’

Dat was de eerste keer dat PSV interesse in me toonde. Alleen als Kohn besloot me echt weg te sturen bij Ajax kon PSV wat mij betreft een optie zijn. Zover kwam het niet; de volgende dag mocht ik gewoon weer meetrainen op Voorland."

Lefgozer, voetbalverhalen van Richard Witschge’ ligt donderdag in de winkel en kost twintig euro. Hou onze volgende krant Ajax Life in de gaten, want leden kunnen een exemplaar winnen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >