Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen tijdens Heerenveen - Ajax

Ajax heeft zaterdag in Heerenveen geen enkele last gehad van blokkeerfriezen. Al binnen drie minuten werd de plaatselijke sc duidelijk gemaakt dat het een zware avond zou worden. Lasse Schöne poeierde van veraf binnen en de resterende 87 minuten vormden een ongelijke strijd, die in 0-4 eindigde.

20 oktober 2018 - 22:34
heedingencar
Tadic kan jubelen omdat het weer eens lukt een pingel te benutten. © Pro Shots

Patent van Lasse
Zo'n beetje ieder seizoen denk je dat het tijd is om Lasse Schöne te vervangen. En als er een nieuwe trainer komt, dan kiest die toch wel voor een nieuwe speler? Je denkt het iedere keer opnieuw, maar Schöne groeit telkens weer uit tot vaste waarde. En als je zulke fraaie doelpunten maakt, waarom ook niet?! De 32-jarige Deen poeierde dit keer vanaf een metertje of dertig raak!

Je kunt opmerken dat een keeper met vrij zicht zo'n bal gewoon klem moet hebben. Je kunt er ook van maken dat het geen toeval meer is dat Schöne zo vaak van grote afstand scoort. Dan moet je gewoon spreken van kwaliteit. Wij ronden het liever naar boven af: klasse van Lasse!

Bijzondere VAR-momenten
Wie bang was dat de introductie van de videoscheids discussies bij de koffiemachine op maandag om zeep zou helpen, komt bedrogen uit. Je moet vaker koffie halen om alle discussies te kunnen afronden. Ook in Heerenveen was het twee keer raak. Zowel de eerste als derde goal van Ajax zorgden voor ophef.

Ging er een overtreding van Daley Blind vooraf aan de 0-1 van Schöne? Blind zette inderdaad een klein blokje om de bal bij Schöne te kunnen bezorgen, maar deed zich een momentje eerder ook een overtreding voor? Zo kun je wel aan de gang blijven. Scheidsrechter Pol van Boekel liet het twee keer doorgaan en wees na de poeier van Schöne richting middenstip: doelpunt!

Dan het penaltymoment. Kasper Dolberg werd de diepte in gestuurd en krijgt toch gewoon een duw in zijn rug? Jazeker. Maar het verschil tussen een schouderduw, een duw met de schouder en een por in de rug vormt een wankel evenwicht, waar iedereen anders over oordeelt. Dolberg is overigens geen speler die zomaar gaat liggen. En hij krijgt een zwieper van Daniel Hoegh. Kwestie van interpretatie?

Uitvak zingt met Ajacieden op thuisvakken
Het ontdekken van uitsupporters op de thuistribunes is altijd leuk, zeker als ze direct aan de andere kant van de glaswand zitten! Dit was het geval in het Abe Lenstra Stadion, dat tegenwoordig zelfs voor de ontmoeting met Ajax niet meer volstroomt. Het 1250 man sterke uitvak kreeg in de smiezen dat de buren bestonden uit Ajacieden. Daarop werden over en weer wat liedjes gezongen, iets wat het fanatiekste deel van de Heerenveen-aanhang dan weer niet zo leuk vond. Een metertje of 75 verderop zat er echter niets anders op dan toekijken en hopen dat het snel afgelopen zou zijn. Houden we van, mooie dingen!

Lekker wisselen en krachten sparen
Tijdens de veertig minuten tussen het eerste en tweede doelpunt was er wat tijd over om te peinzen. Dachten sommige Ajacieden wellicht dat het vanavond ook op 80 procent zou lukken? Mwah, van enige onderschatting was niet echt sprake. Er werd wel zuinig omgesprongen met de krachten. Je kunt het de Ajacieden amper kwalijk nemen.

Nico Tagliafico was vanwege een heupblessure niet van de partij, Noussair Mazraoui kon lekker op de bank blijven zitten en binnen het uur zat ook de wedstrijd van Dolberg en Ziyech erop. En toen het duidelijk was dat de drie punten in de tas zaten, werd ook Frenkie de Jong snel naar de kant geroepen.

Zo werd in ieder geval een deel van de wedstrijd op 80 procent afgewerkt en konden alle twijfelgevallen hun batterij opladen. Ook hier geldt: dikke prima!

Doelsaldo
Het lijkt erop dat er dit seizoen bijzonder veel punten nodig zijn om kampioen te worden. PSV won al negen wedstrijden op rij, de Ajacieden volgen op een achterstand van vijf punten. Of moeten we het hebben over een achterstand van zes punten...? Het doelsaldo van de koploper is een stuk beter. PSV maakte dit seizoen al 36 doelpunten en incasseerde slechts 3 tegentreffers. Achter Ajax staan de cijfers 25-4.

PSV was zaterdag al klaar toen Ajax aftrapte en won met maar liefst 6-0 van FC Emmen. Als je hoort dat PSV met 6-0 wint, kom je al snel tot de conclusie dat er aan het doelsaldo werd gewerkt. Gelukkig hield Ajax de schade beperkt door de bal zelf ook vier keer binnen te prikken.

Maar het verschil bedraagt desondanks 12 doelpunten, pfoe...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >