Vijf opvallende zaken bij Ajax - Kowet

Ajax hoort zaterdagavond wie het treft in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. De Ajacieden waren een maatje te groot voor Go Ahead Eagles: 3-0. Deze zaken vielen ons op in de goedgevulde Johan Cruijff Arena.

31 oktober 2018 - 22:38
Kowet1200_800
De Ajacieden beleven een gemakkelijk bekeravondje en zitten bij de laatste zestien. © Pro Shots

Ajax wint wél met een zwaar gewijzigd basiselftal
Directeur voetbalzaken Marc Overmars liet voorafgaand aan de bekerwedstrijd weten dat gewilde Ajacieden in de winterstop niet mogen vertrekken, maar dat Ajax na dit seizoen ‘sowieso drie of vier spelers verliest’. Spelers als Frenkie de Jong en Hakim Ziyech bleven tegen Go Ahead Eagles buiten de selectie. Datzelfde gold overigens voor Andre Onana, Nicolas Tagliafico en Dusan Tadic, die lichte liesklachten aan de klassieker overhield. Erik ten Hag had zijn ploeg op acht posities gewijzigd ten opzichte van de gewonnen klassieker. Na een dominante aanloop sloeg zijn elftal pas voor rust toe met twee treffers, waarmee het eenzijdige duel al voor de thee beslist was.

Labyad moet het laten zien in de beker
Zakaria Labyad krijgt zijn meeste speelminuten dit seizoen vooralsnog in de bekerduels. De aanvaller scoorde twee keer in de eerste bekerronde tegen Te Werve en was tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie als aanvallende middenvelder voor rust de gevaarlijkste Ajacied en betrokken bij beide treffers. Eerst bediende hij David Neres en twee minuten later frommelde hij de bal na een ingewikkelde pass van Klaas Jan Huntelaar met wat geluk door de benen van doelman Verhulst.

Cerny maakt officiële rentree in Ajax 1
Vaclav Cerny stond bijna een jaar buitenspel met een zware knieblessure. De Tsjechische aanvaller maakte dit seizoen speelminuten in Jong Ajax en kreeg van Ten Hag de kans om zich weer te laten zien aan het eigen publiek. Cerny voetbalde ruim een uur vanaf de linkerflank. Daarin wist hij zich tegen de eerstedivisionist nog weinig te onderscheiden. Zijn beste moment kwam al in de eerste minuut, toen hij meteen een goede voorzet gaf die door Labyad gemist werd.

Prima voorzetten van Rasmus Kristensen
Noussair Mazraoui is dit seizoen voorlopig de eerste keus voor de rechtsbackpositie. De jonge en iele Marokkaan maakte belangrijke doelpunten tegen Bayern München en Benfica en lijkt het pittige tempo van wedstrijden met het eerste en de Marokkaanse voorlopig goed te kunnen combineren. In het bekerduel kreeg Rasmus Kristensen zijn minuten. De Deen speelde een goede wedstrijd en wat vooral opviel waren zijn vele voorzetten. De meeste oogden prima. Ze waren hard en laag en goed gemikt tussen de strafschopstip en de vijfmeterlijn. Kristensen had echter de pech dat de bezetting voor het doel niet op orde was. Na rust was dat na ruim een uur spelen wel het geval, toen Klaas Jan Huntelaar de derde Ajaxtreffer maakte door de afgemeten Deense voorzet ongehinderd in te tikken.

Ruitjes en randzaken
Omdat het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen zo groot was, werd het bekerduel eigenlijk nimmer een spannende wedstrijd. Dus was er genoeg tijd om het over randzaken te hebben. In dit geval ging het om het uitshirt van de bezoekers. Het verhaal erachter is wellicht mooier dan het shirt zelf. Go Ahead Eagles speelt zijn uitduels namelijk in een shirt dat door de fans is gekozen als de mooiste van de afgelopen dertig jaar. De shirtverkiezing vloeide voort uit de dertigjarige relatie met de kledingsponsor. Het blauw geruite uittenue waarin de Deventenaren tussen 1994 en 1996 speelden, scoorde daarbij de meeste punten.