Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Speler Heerenveen vermoedt dat voor Ajax andere regels gelden

Ajax zette zaterdag sc Heerenveen met werkelijk het grootste gemak opzij. Het werd maar liefst 0-4 en dat zorgt voor de nodige frustraties bij spelers van de plaatselijke sc. Dit omdat er sprake zou zijn van twee momenten waarbij de VAR had moeten ingrijpen. Maar dat gebeurde niet.

21 oktober 2018 - 13:40
pingelcar
Bij Heerenveen kunnen ze niet bevatten dat Van Boekel naar de stip wijst. © Pro Shots

Wat is er allemaal aan de hand? Er zijn voetbalsupporters die menen dat de VAR een groot complot is en dat de videoscheids puur in het leven is geroepen om Ajax te assisteren vanuit de Zeister bossen. Die mensen konden zich zaterdag weer erg druk maken.

Het meest in het oog springende moment deed zich voor kort na rust. Kasper Dolberg ging neer na contact met Daniel Høegh, die een schouderduw dan wel duw met de schouder of toch gewoon een beuk uitdeelde. Althans, scheidsrechter Pol van Boekel nam een beuk waar en legde de bal op de stip.

“Ik zie een duel tussen Dolberg en Høegh. Ik spot een beuk of duw in de rug en contact bij de benen. Ik besloot tot een overtreding en dus een strafschop. Wat ik na de wedstrijd op de beelden terugzag, was gelijk aan wat ik op het veld beleefde,” legde Van Boekel uit voor de camera van Fox Sports.

“Er is contact in de buurt van de schouder, maar het is als het ware meer in de rug. Plus contact bij de benen,” stipte de arbiter nog maar eens aan. “Dat was voor mij voldoende voor een overtreding. Ik leg het uit als een strafschop, niet als een schouderduw. Het was zwaar genoeg en als ik mijn beslissing terugzie, vind ik de beslissing te steunen.”

Ook de videoscheidsrechter ondersteunde de beslissing die in het Abe Lenstra Stadion werd genomen. De beelden werden nog eens goed bekeken in het VAR-centrum in Zeist, maar de bal lag op de stip en bleef daar liggen. Dusan Tadic mocht aanleggen en de stand naar 0-3 tillen.

https://twitter.com/VideoAjax/status/1053738702965497857

“De videoscheids zoekt beelden om het gelijk van de scheidsrechter te steunen, zodat blijkt dat ik het bij het rechte eind heb. Je kon voor dit moment een strafschop geven en daarom was het een terechte beslissing. Als ik iets belachelijks had besloten, zou ik in mijn oortje horen: Pol, ga even kijken. Nu is het meer van: misschien zwaar gestraft, maar je kunt 'm geven.”

Sommige mensen thuis denken er misschien anders over, maar dat hou je toch altijd. Het is echter wel nogal opvallend hoe uitgesproken Michel Vlap is. Wie? Vlap, middenvelder van de thuisclub. De speler van Heerenveen vraagt zich af of er door het scheidsrechterskorps met twee maten wordt gemeten.

“Ik dacht: de VAR zal de strafschop nog wel terugdraaien. Het is een goede schouderduw en ook al is er uiteindelijk wat contact bij de benen...Høegh was gewoon sterker en zette Dolberg van de bal. Omgekeerd zou ik een penalty ook mooi meegenomen vinden, maar iedereen ziet dat dit geen penalty is...,” aldus Vlap bij De Tafel van Kees.

Vlap deed blijkbaar al eens eerder zijn beklag over de manier waarop wordt gefloten ten opzichte van topclubs. En doet dat nu opnieuw. Hij laat zich niet zozeer verleiden tot domme uitspraken, maar doet ook weinig om de gewekte suggestie weg te nemen.

“Hebben topclubs de scheidsrechter vaker mee? Dat weet ik niet, het is moeilijk om zo'n uitspraak te doen. Maar ik moet zeggen: ik had in de wedstrijd het gevoel dat Ajax gemakkelijk sommige ballen meekreeg. We worden twee keer kort achter elkaar benadeeld. Als het niet tegen Ajax is, fluiten veel scheidsrechters vlak voor de 0-1 ook voor een overtreding van Daley Blind. Dat was gewoon een overtreding, vond ik.”

In tegenstelling tot Vlap zette 'boosdoener' Høegh overigens geen eierdop op zijn hoofd. “Het was geen penalty, maar ja. Dan wordt het 0-3. We waren gewoon niet goed genoeg.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >