Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Monster Nico en wat verder opviel bij heerlijke Ajax - AZ

Ajax toonde flink karakter door AZ met 5-0 van de mat te vegen in de eigen Johan Cruijff Arena. De Amsterdamse formatie bood het publiek uitstekend vermaak en wervelde zich langs de zwakke Alkmaarders. Er viel ons veel moois op!

07 oktober 2018 - 18:36
ajaaz-1200
Tagliafico kon op veel goedkeuring rekenen vanuit het publiek en ging voorop in de strijd. © Pro Shots

‘Monster’ Nico leidt razendsnelle 1-0 in en scoort bijna wonderschoon
Dusan Tadic stelde in een interview met De Telegraaf dat het bij Ajax na een Europees duel vooral op mentaliteit aankomt. Dit om de doodeenvoudige reden dat er kwaliteit in overvloed is. “Zonder bal moeten we monsters zijn en aan de bal heel goede voetballers.”
 
Die woorden misten hun uitwerking niet. Na drie minuten spelen veroverde de felle Nico Tagliafico de bal door agressief maar fair voor Albert Gudmundsson te komen. Daarmee leidde de Argentijn een snelle tegenaanval in. Hij bezorgde de bal direct bij Tadic die Donny van de Beek op randje buitenspel wegstuurde. De blonde middenvelder bleef rustig en schoof de 1-0 achter doelman Marco Bizot. Het was Donny’s eerste goal in de eredivisie sinds april. Ook toen was AZ de opponent.
 
Na een kwartier spelen kwam wederom het monster in applausmachine Tagliafico naar boven. Uit een corner zag de verdediger zijn kans schoon en toverde hij een werkelijk prachtige omhaal uit zijn lijf. De linksback raakte de bal uitstekend, maar Bizot kreeg er ternauwernood knap een voetje tegenaan.
 
Dolberg komt langzaam terug in het juiste ritme
Erik ten Hag stelde de laatste weken vaak dat het zaak was om de van een blessure herstelde Kasper Dolberg zo snel mogelijk in het ritme te laten komen. Via invalbeurten kreeg hij steeds meer minuten en in de beker tegen Te Werve mocht hij beginnen. Uit bij Fortuna (0-2) viel Dolberg direct na rust in en schoof hij prompt de belangrijke openingstreffer binnen.
 
Thuis tegen AZ volgde dan ook de eerste basisplaats in de eredivisie, waardoor Klaas Jan Huntelaar voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd moest toekijken vanaf de bank. Dolberg oogde tamelijk fit en na een krap half uur spelen kwam een voorzet van Ziyech wat gelukkig voor zijn voeten. Dolberg dacht niet na en haalde gelijk uit richting korte hoek, maar vond Bizot nog op zijn weg.
 
Direct na rust had Bizot echter geen antwoord op een harde rebound van Dolberg. De keeper moest een schot van Ziyech lossen en Dolberg was er als de kippen bij om de score te verdubbelen, door het afgeslagen schot alsnog hoog in het dak van het doel te rossen. Na een krap uurtje spelen ging Dolberg naar de kant en werd hij afgelost door Huntelaar.
 
Rechtsbuiten Wöber
Het zijn mooie dagen voor Max Wöber! De Oostenrijker vond zichzelf terug in de basis in de Allianz Arena en ook tegen AZ mocht hij starten. Daley Blind schoof net als in München door naar het middenveld, omdat Frenkie de Jong nog niet okselfris genoeg was om te beginnen.
 
Wöber maakte tegen FC Bayern een prima indruk en ook tegen AZ zag het er allemaal solide uit. Halverwege de eerste helft moesten we zelfs even in de ogen wrijven toen we de centrale verdediger plots op zagen duiken op de rechtsbuitenpositie waar hij één op één kwam te staan met Thomas Ouwejan. De brutale Wöber bedacht zich niet en flitste pardoes langs de linksachter van AZ. Uiteindelijk kwam Wöber er toch niet helemaal uit, maar het zelfvertrouwen waarmee de Ajacied het probeerde was mooi om te zien.
  
Ziyech: Dreigen, schaar, kappen, draaien, schieten, goal!
Ook na Daleys goal was de koek nog niet op in de Arena. Ziyech ontving de bal via Matthijs de Ligt en dribbelde vol bravoure richting zijn directe tegenstander en de goal van AZ. De spelmaker dreigde, schaarde zich langs een AZ-speler, kapte, draaide en drukte uiteindelijk af met links. De lage schuiver die volgde was te machtig voor Bizot en dus konden we wederom juichen, ditmaal voor Ajax’ vierde doelpunt.
 
Ziyech was vlak voor tijd ook verantwoordelijk voor de assist op de 5-0 van Tadic. Vanaf links zette hij laag voor, invaller Neres stapte slim over de bal heen en de Serviër had alle tijd om af te werken via een droge knal.
 
Ongeslagen thuisreeks duurt ook tegen AZ voort
Door de vijfklapper tegen AZ is Ajax al ruim elf maanden ongeslagen in eigen stadion. Sterker nog, de laatste trainer die Ajax wist te verslaan, is degene die nu de leiding heeft in Amsterdam. Juist, Erik ten Hag. Hij won op 5 november als coach van FC Utrecht in de Arena. Daarna lukte het geen enkele ploeg meer om van Ajax te winnen, waardoor de club nu al zestien wedstrijden in competitieverband ongeslagen is. Wij stellen voor om deze reeks, als het even kan, verder uit te breiden.
 
VAR zorgt voor eerlijkheid én onduidelijkheid
Tien minuten na rust wees arbiter Dennis Higler gedecideerd naar de strafschopstip na een overtreding van Ricardo van Rhijn op Ziyech. Dusan Tadic raapte de bal op en legde deze op elf meter. Er leek allemaal niks aan de hand, maar het duurde maar en duurde maar voor de pingel genomen werd. Plots maakte Higler het ‘VAR-gebaar’.
 
De penalty ging niet door, want vanuit de Zeisterbossen werd de scheids gewezen op een situatie die vooraf ging aan de overtreding van Van Rhijn. Het bleek dat Dolberg buitenspel had gestaan en daarbij actief deelnam aan het spel. Uit de herhaling bleek dat dit juist was, maar de mensen in het stadion begrepen er werkelijk niets van. Daar kon een ‘buitenspelgebaar’ van Higler niet direct veel aan veranderen.

Ziyech schiet tegen paal en blesseert zich
Na een mooie middag was er ook een tegenvaller. Ziyech freewheelde zich weer richting de Alkmaarse goal en raakte met links de paal. Direct daarna greep de middenvelder naar zijn hamstring en strompelde richting kleedkamer. Het laatste fluitsignaal had toen al geklonken. Het is even afwachten hoe serieus de kwetsuur is.
 
Ajaxpupil Sean (11) houdt het balletje 2245 keer hoog
Ruim voor de wedstrijd schalde het nummer ‘Live is Life’ van Opus door de Arena. Dat was niet zonder reden. Kenners en liefhebbers kennen de beelden van Diego Maradona die namens Napoli naar hartenlust een balletje hooghoudt op de klanken van dat nummer. In Amsterdam werd het publiek getrakteerd op een mini-Diego in de persoon van de elfjarige Sean Steur.
 
Het spelertje van Ajax onder 11 was naar voren geschoven voor het traditionele hooghouden en dat ging best goed. Heel erg goed. Zelfs zo goed, dat hij gestopt moest worden door een steward, tot ongenoegen van het publiek. Maar ja, het duel tussen Ajax en AZ moest natuurlijk ook gewoon op tijd beginnen.
 
Daarom bleef de teller voor Sean steken op 2245 keer hooghouden. Zou het ventje niet gestopt zijn, dan vermoeden wij dat hij nu nog hooghoudend op het veld zou staan.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >