Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB blij met VAR, maar communicatie kan beter

De KNVB is blij en tevreden met de manier waarop tot dusver gebruik wordt gemaakt van de VAR. Maar er zit nog lucht naar boven. En het is ook zaak om dingen te verbeteren, zodat alles en iedereen goed op de hoogte is.

12 oktober 2018 - 10:45
varcomcar
De ingrepen tijdens VVV-uit zorgden voor de nodige ophef. © Pro Shots

Het grootste verbeterpunt schuilt ‘m in de uitleg rond het gebruik van de videoscheids. Het is nu helaas gewoon niet altijd duidelijk wat er gebeurt, zelfs niet als je vanaf de tribunes naar het veld kijkt. Soms ben je thuis voor de televisie beter af.

De gegeven en toen weer ingetrokken penalty van Ajax tijdens het thuisduel met AZ (5-0) is hier een goed voorbeeld van. Dusan Tadic stond al klaar om de strafschop te nemen, toen er alsnog een vrije trap voor de Alkmaarders werd gegeven wegens buitenspel.

Wij van Ajax Life checkten dit voorval bij de KNVB en toen bleek dat er goed is gehandeld door de scheidsrechter. “De strafschop was niet toegekend als er voor buitenspel was gevlagd,” luidde de korte, bondige uitleg van Mike van der Roest, VAR-expert van de KNVB.

De NOS gaat een stapje verder en maakt een algemene balans op. “We merken dat er draagvlak is voor de VAR. Duidelijke fouten worden gecorrigeerd, dat snappen mensen,” aldus Van der Roest. “Maar tevredenheid wil niet zeggen dat we klaar zijn. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Denk aan de uitleg van het protocol plus communicatie en samenwerking tussen de VAR en de scheidsrechter.”

De KNVB zinspeelt op een manier om het publiek beter op de hoogte te stellen zodra een arbiter hulp inroept van de videoscheids. Het blijkt niet overal even gemakkelijk om met het publiek te communiceren. “De technische mogelijkheden in De Kuip zijn beperkt, we kunnen daar geen bewegende beelden afspelen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >