Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Handjeklap: topclubs kopen kunstgras af in ruil voor play-offs

De traditionele top drie is achter de schermen druk bezig om kunstgras weg te werken uit de stadions in de eredivisie. Er moet wel wat tegenover staan. Zo kan het gebeuren dat er in 2021 wordt gevoetbald in een eredivisie zonder nepgras, maar met play-offs.

09 oktober 2018 - 10:23
playoffscar
Dit plaatje geeft de huidige verhoudingen goed weer. © Pro Shots

De opzet van de eredivisie is al enige tijd een heet hangijzer, omdat de prestaties van de Nederlandse clubs flink tegenvallen als het aankomt op Europees voetbal. Hier worden simpel gezegd twee redenen voor aangevoerd: voetballen op kunstgras en gebrekkige weerstand.

Alles maar wijten aan kunstgras is misschien iets te simpel, maar een eredivisie waarin de topclubs meer weerstand krijgen, is helemaal geen gek idee. Als je die zaken nu met elkaar combineert en er wat geld voor uittrekt, kan de opzet van de eredivisie worden veranderd.

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat de topclubs en overige deelnemers aan de eredivisie een akkoord naderen. Ajax, Feyenoord en PSV zijn bereid om een deel van hun premies van Europees voetbal aan te wenden om bijvoorbeeld kunstgras te vervangen door een echte grasmat.

Als we het artikel in het AD goed begrijpen, gaat het om een blijvende afspraak. Als de Nederlandse clubs dan vaker een seizoen als het huidige beleven – Ajax en PSV spelen Champions League – kan dit voor de algemene pot zomaar 10 miljoen euro opleveren. Het gaat namelijk om een percentage van minimaal 10 procent van alle inkomsten.

En als onderdeel van de deal kan de eredivisie ook best eens worden ingekrompen: er spelen dan niet langer 18, maar 16 clubs op het hoogste niveau. Dit biedt ruimte om de eredivisie op een bepaald punt in tweeën te splitsen en de titelstrijd te beslissen aan de hand van play-offs. De Belgen hebben hier goede ervaringen mee.

“Het kan heel snel gaan, ik ben heel positief gestemd,” aldus Jan de Jong van Feyenoord over de plannen die worden gesmeed. Uit diverse peilingen bleek eerder dat supporters niet bepaald unaniem voorstander zijn van play-offs, maar naar supporters hoef je uiteraard niet te luisteren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >