Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Bayern München - Ajax

Het is de dag van Bayern München versus Ajax en dit vormt voor ons een mooie aanleiding om wat zaken op een rijtje te zetten. Zaken die je moet weten als je van de partij bent in de Allianz Arena of thuis inschakelt. Want soms zijn dingen gewoon leuker als je er meer vanaf weet.

02 oktober 2018 - 11:42
dingencar
Bij Bayern op de tribunes zie je altijd veel vlagvertoon. © Pro Shots

Vier kampioenssterren
Waarom heeft Bayern München maar liefst vier kampioenssterren op het shirt bedrukt terwijl het slechts 28 keer kampioen werd? Ajax won 33 keer de landstitel en op het rood-witte shirt prijken 'maar' drie sterren. Hoe zit dit? Dat hebben we eventjes uitgezocht. Het blijkt dat Duitsland andere regelgeving hanteert, maar zelfs dan klopt het nog niet helemaal.

Ajax verdient een ster bij iedere tien kampioenschappen. Die derde ster, daar draaide het allemaal om! Dit zit in de Bundesliga dus anders. Je verdient je eerste ster bij drie titels, de tweede bij vijf kampioenschappen en al na tien keer is het tijd voor nummer drie. Daarna moet je wachten tot de twintigste titel en bij nummer 25 is het tijd voor de vijfde ster, toch?

Nou, mooi niet. Bayern wilde niets liever dan een vijfde ster op het shirt naaien toen het voor de 25ste keer kampioen van Duitsland werd, maar voetbalbond DFB had in zijn reglement opgenomen dat vier sterren het maximum vormen. Die vijfde ster komt er dus waarschijnlijk nooit.

Mia san mia / Packmas
Het 'wij zijn Ajax' is nog vrij origineel omdat het een leus is die vanaf de tribunes zijn weg vond naar onder meer het briefpapier. Maar tegenwoordig heeft vrijwel iedere club zijn naam verpand aan 'We Are X'. Ook bij Bayern München is sprake van een variant die het benoemen waard is.

'Mia san mia' betekent letterlijk 'wij zijn wij', wat volgens een wat vrije interpretatie neerkomt op 'we zijn wie we zijn'. Het is iets dat je diep in je hart voelt als je supporter bent van FC Bayern. Het is ook de titel van het clublied, dat op z'n Duits dan weer Vereinslied wordt genoemd.

Als je in München een van de volgestuwde fanshops van de club betreedt, kom je de leus 'Mia san mia' op zo'n beetje iedere vorm van merchandise tegen. Maar er is meer. De term 'Packmas' is ook het vermelden waard. Al helemaal omdat Bayern München de laatste twee wedstrijden niet in winst wist om te zetten.

'Packmas' is een term die stamt uit het Beierse dialect. Dit dialect is nogal heftig. Als je volk uit Beieren treft en die zetten het onderling op een lullen, dan is het zelfs voor een Duitser haast onnavolgbaar. Misschien dat de term 'Packmas' je daarom niets zegt, maar de betekenis is vrij simpel. Het komt meer op 'Let's do this' of op z'n Nederlands 'we pakken ze'.

Enige bespeler Allianz Arena
De Allianz Arena opende zijn deuren in de zomer van 2005. Niet alleen voor supporters van Bayern München, maar ook voor fans van het veel kleinere 1860 München. Het stadion kleurde rood als Bayern thuis speelde en blauw wanneer 1860 gastheer was. Dat is nu niet meer het geval. Bayern Munchen is in 2017 vaste bespeler geworden van het onderkomen.

Supporters van 1860 hebben zich nooit echt op hun gemak gevoeld in de grote Allianz Arena, die een capaciteit heeft van 75.000 bij competitieduels. Bovendien ligt het stadion een eindje weg van het centrum en nog verder van de thuishaven van 1860: stadsdeel Giesing. Het treurige verval van 1860 zorgde er tenminste voor dat de club terugkeerde naar huis.

1860 zakte verder en verder weg met degradatie naar de Regionalliga Bayern als dieptepunt. Dan praat je over het vierde niveau van Duitsland. De sportieve malaise opende gelukkig voor 1860 de deur voor een terugkeer naar de de Grünwalder Strasse, waar de club hoort. De 12.500 beschikbare kaartjes zijn standaard uitverkocht en de eerste promotie is alweer een feit.

De blauwen zijn dus weer thuis en de rooien zagen hun kans schoon om van de Allianz Arena een echt huis te maken. Bayern paste het kleurenschema van de stoeltjes aan om zich nog beter op zijn gemak te voelen. Zo is het clublogo onwijs groot afgebeeld op de korte zijde, verdeeld over maar liefst drie flinke ringen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >