Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft met een doelpuntloos gelijkspel in Utrecht twee dure punten laten liggen in achtervolging op PSV. Zes zaken die ons opvielen in de eerste uitermate zwakke wedstrijd onder Erik ten Hag.

28 januari 2018 - 13:40
UsershyraDesktopajax_dataimagesa95ff8c01deee9eb6e79a94c939212ac_normal
Aan de strijdvaardigheid en passie van Nicolás Tagliafico lag het niet bij Ajax. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Terugkeer zonder trots voor Ten Hag
Natuurlijk was FC Utrecht - Ajax de wedstrijd van De Terugkeer. En nee, een staande ovatie kreeg Erik ten Hag ook niet in de Domstad. Los van een kort maar krachtig anti-Ten Hag-lied steunde het thuispubliek vooral diens opvolger Jean-Paul de Jong. Ten Hag zelf zal er niet wakker van hebben gelegen. Voorafgaand aan de lunchkraker meldde hij al dat hij de situatie in Stadion Galgenwaard ‘zou accepteren zoals die kwam’.  

Labyad blijft een lastpak
Zakaria Labyad vormde een plaaggeest voor Ajax tijdens de eerdere ontmoeting in de Johan Cruijff Arena en zoals bekend is Ten Hag meer dan gecharmeerd van de veelzijdige speler die op alle middenveldposities en de vleugels kan spelen. Labyad vormde vooral voor rust een voortdurende plaag voor de opbouwers aan Ajaxzijde. Daarbij mag wel worden opgemerkt dat Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong het de Utrechter niet bepaald moeilijk maakten. Ajax bouwde traag op en bovendien zonder de door Ten Hag zo gewenste variatie.
Labyads gevaarlijkste moment vond vlak na rust plaats, toen hij na geklungel van Ziyech en Schöne met een kien geplaatst afstandsschot Andre Onana tot het uiterste testte.

Ajax worstelt met grasmat en fysieke spel van FC Utrecht
In aanloop naar de wedstrijd ging het veel over de staat van het veld. Op voorhand is de staat van een grasmat geen excuus, omdat beide partijen er last van hebben. Wel kun je stellen dat de thuisploeg beter voor de dag kwam op de zandvlakte, wat niet zo bijzonder is omdat het er drie dagen eerder nog op speelde tegen Feyenoord. Ten Hag riep voor de wedstrijd dat zo’n nadeel ook omgebogen kon worden in een voordeel en had het daarbij over aanpassing en intelligentie. Dat toonde Ajax te weinig, net zoals het geen antwoord had op het felle spel van de thuisploeg.

Tagliafico deelt uit, maar incasseert vooral
Een schandalige aanslag op zijn enkel en een worstelpartij inclusief loszittende handjes met Yassin Ayoub. Nicolás Tagliafico zat weer lekker in de wedstrijd en beet zich vast in zo’n beetje iedereen opponent die bij hem in de buurt kwam. De Argentijnse gifkikker deed dat een stuk minder onsportief dan zijn opponenten. Met name de overtreding van Lukas Görtler was er een die door arbiter Danny Makkelie eigenlijk al voor rust meteen met rood bestraft had moeten worden.

De (on)handigheid van Justin Kluivert
Justin Kluivert dribbelt soms genadeloos langs zijn opponenten op de linkervleugel, maar in de Domstad had de aanvaller het lastig tegen zijn directe tegenstander Giovanni Troupée. De Ajacied liet zich in vrijwel elk duel te gemakkelijk uitdagen, waarbij zijn opponent gretig naar de grond ging en een vrije trap meekreeg. De opzichtige onhandigheid waarmee de Ajacied de onderlinge strijd aanging, is iets wat de jongeling zich mag aantrekken.       

Ajax vergeet toe te slaan in de slotfase
Ajax kreeg in de slotfase de beste kansen via Hakim Ziyech en Justin Kluivert. Doelman David Jensen bleek tot tweemaal toe een sta-in-de-weg. Eerst tikte hij een met veel gevoel geplaatste bal van Ziyech uit de kruising, daarna redde hij met meer geluk dan wijsheid op een hard schot uit de kluts van Kluivert.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >