Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen in de gewonnen klassieker

Ajax is de tweede seizoenshelft onder Erik ten Hag uitstekend begonnen met een verdiende zege op Feyenoord. Donny van de Beek en Klaas Jan Huntelaar drukte het kwaliteitsverschil na rust uit in een 2-0-overwinning. Vijf zaken die ons opvielen in de klassieker.

21 januari 2018 - 15:23
UsershyraDesktopajax_dataimages83456649e9c2703697376deb8ae99a34_normal
Donny van de Beek maakte de cruciale openingstreffer. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Prima debuut Nicolás Tagliafico
De 25-jarige Argentijn kon terugkijken op een uitstekende entree in de Johan Cruijff Arena. Hij onderschepte menig aanval en had Steven Berghuis redelijk in zijn broekzak. Slechts eenmaal ontsnapte de Rotterdammer aan de Argentijnse aandacht en dat leverde prompt de beste kans op voor de bezoekers. De eenmalig international stond vijf minuten na rust ook aan de basis van de cruciale openingstreffer van Donny van de Beek, ging steeds zelfverzekerder mee aanvallen en was amper te betrappen op een foutje. Een debuut met een gouden rand. De nieuwkomer ging onder groot applaus van de Ajacieden op en naast het veld naar de zijlijn, waarna Max Wöber de laatste vijf minuten mocht uitspelen.

Onana staat weer eens zijn mannetje
Hoewel Andre Onana de Johan Cruijff Arena voor rust even liet schrikken door de bal bijna klungelig te verspelen vlak voor zijn eigen doellijn, was de Kameroener toch weer de belangrijkste man in een cruciale fase van de wedstrijd. Dat Tagliafico van een geslaagd debuut mocht spreken, had hij te danken aan zijn doelman. Onana redde de Argentijn in de eerste helft door een kopbal van Steven Berghuis op miraculeuze wijze uit het doel te boksen. De manier waarop de Feyenoorder aan de aandacht van de Ajacied ontsnapte, werd daarmee een les zonder gevolgen.

Ajax bij vlagen doelgerichter
Erik ten Hag liet tijdens het trainingskamp in Portugal al weten dat Ajax doelgerichter moet gaan spelen. Met name als de bal wordt veroverd na hoog druk zetten op de helft van de opponent. In de slotfase van de eerste helft zagen we daar twee goede voorbeelden van toen Donny van de Beek en David Neres (door Hakim Ziyech) in stelling werden gebracht. Na de rode kaart voor Jörgensen, die twee keer geel kreeg voor overtredingen op Neres en Veltman, kwam Ajax niet meer in de problemen.

De tiende van Klaas Jan
Klaas Jan Huntelaar geniet van het spelen van klassiekers en dat is best te begrijpen als je zo vaak scoort in de meest beladen wedstrijd van Nederland. Net als in Rotterdam wist de spits ook in Amsterdam het net te vinden. Huntelaar hoefde zijn hoofd maar tegen de bal te zetten na een prima voorzet van de sterk spelende Joël Veltman om Ajax al snel na rust in veilige haven te loodsen. De bevrijdende treffer was alweer zijn tiende in een klassieker. Daarmee passeerde de spits Marco van Basten en Johan Cruijff, die op negen doelpunten stonden.

Variatie in de opbouw
Dat Frenkie de Jong als centrale verdediger minder vaak het middenveld kon indribbelen, lag in de lijn der verwachting. Tegenstanders stellen zich in op de behendige Ajacied, die het liefst op het middenveld speelt. Dus verliep de opbouw van achteruit vaak via Matthijs de Ligt, iets wat we in de laatste weken voor de winterstop steeds vaker zagen gebeuren. De backs kwamen achterin in het opbouwende verhaal nog te weinig voor, maar in twee weken tijd kun je van Ten Hag nog geen wonderen verwachten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >