Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag blij met klassiekerwinst, maar wil doelgerichter Ajax

Erik ten Hag en zijn staf kenden een uitstekend Ajaxdebuut in de Johan Cruijff Arena. Ondanks een belangrijke driepunter tegen Feyenoord bleef de trainer kritisch. "In overtalsituaties mag het nog wel wat doelgerichter."

21 januari 2018 - 16:51
UsershyraDesktopajax_dataimages0298e225b18dac3b64e6260982c8499b_normal
Duimpjes omhoog voor het eerste resultaat onder Ten Hag. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Of de hand van de nieuwe coach al in de gewonnen klassieker (2-0) zichtbaar was, wilde een journalist weten. De vraag leidde tot enige ergernis bij Ten Hag. Had de vragensteller een paar minuten eerder soms niet goed naar zijn wedstrijdanalyse geluisterd? De trainer had in de rust inderdaad met zijn spelers gesproken over de zaken die na de thee anders moesten worden aangepakt.

Zo kreeg de prima debuterende Nicolás Tagliafico het advies om vaker naar binnen te spelen, zodat Justin Kluivert vaker in een een-tegen-een zou komen te staan met zijn directe opponent Jeremiah St. Juste, die al geel had. “Al heel snel na rust was het prijs via die kant. Dat speelden we uitstekend uit,” analyseerde een tevreden Ten Hag.

Ook de tweede treffer van Ajax vloeide voort uit een tactische impuls die de technische staf in de rust gaf. “Joël Veltman kwam er vlak voor rust al eens goed over de zijkant en dat resulteerde toen in onze grootste kans voor rust. Dat stimuleerden we in de rust. Drie minuten na de openingstreffer deed hij dat ook. Dat was een geweldige goal van Klaas Jan, een aanval uit het boekje.”

Al met al keek Ten Hag dus best met een tevreden gevoel terug op zijn Ajaxdebuut in de Johan Cruijff Arena. “We controleerden de eerste helft en waren dominant, zonder tot hele grote kansen te komen. Dat kwam omdat we de momenten niet herkenden waarop we moesten versnellen. Zo kon Feyenoord relatief eenvoudig op de been blijven. Berghuis kreeg een grote kans, maar Onana hield ons met een geweldige redding in de wedstrijd.”

Hij roemde het collectief, maar benoemde ook enkele verbeterpunten. “De totale teamprestatie was in orde, maar we kwamen vrij vaak in een overtalsituatie waarbij het allemaal wel wat doelgerichter mag. Bij onze omschakelmomenten ontstonden ruimtes op het veld waarmee we niet goed omgingen. Daar profiteerden we slecht van en dat is ook echt een verbeterpunt, maar verder ben ik  heel content met deze 2-0-overwinning.”

Ten Hag deelde tot slot desgevraagd nog een compliment uit aan de duizenden Ajacieden die een dag voor de klassieker naar de laatste training kwamen om zijn spelersgroep succes te wensen. “Ik genoot van de entree op De Toekomst. Als er zoveel publiek komt, geeft dat de spelers een extra duw. Ze beseffen dan extra welk belang er op zo’n wedstrijd zit. Dat was geweldig om mee te maken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >