Jong Ajax klimt op de ranglijst door hattrick De Wit

Jong Ajax doet weer helemaal mee in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek bij RKC Waalwijk werd vermakelijk gespeeld en gewonnen. Dit terwijl koploper Fortuna Sittard thuis verloor van FC Emmen. De achterstand op de nieuwe koploper NEC bedraagt slechts een punt.

27 januari 2018 - 09:29
UsershyraDesktopajax_dataimages71929b6707d4d51384b3cc2e95ccdf6c_normal
De Wit heeft mindere dagen gekend. © Pro Shots

RKC-trainer Hans de Koning zal niet heel lekker geslapen hebben in aanloop naar de wedstrijd van vrijdagavond. De oefenmeester miste door blessures en schorsingen zijn volledige vaste defensie en moest derhalve improviseren. Middenvelder Hans Mulder werd bijvoorbeeld een linie naar achteren gehaald.

Ondanks alle goede bedoelingen om een fatsoenlijke opstelling op de been te brengen, keken de Waalwijkers al snel tegen een ruime achterstand aan. Binnen tien minuten kopten Dani de Wit en Kaj Sierhuis beiden een bal binnen. Even daarna kregen Ché Nunnely en Sierhuis de kans om de wedstrijd binnen een kwartier definitief in het slot te gooien. Deze pogingen wisten het net echter niet te vinden.

Helaas werd de marge van twee al in minuut twintig gehalveerd. Dylan Seys verschalkte doelman Norbert Alblas met een afstandsschot. De goal viel eigenlijk uit het niets, Ajax controleerde de wedstrijd.

Hierna werd het treffen minder spectaculair. Ajax leek te zijn geschrokken van het doelpunt van de thuisploeg en hield daarom in. Halverwege de tweede helft kwam het vuur weer terug in de wedstrijd.

De 1-3 was wederom een kopbal en betekende de tweede goal voor De Wit. Even later scoorde hij weer, ditmaal wel met de voet. Zodoende maakte het jeugdexponent zijn eerste hattrick in het betaald voetbal; uitgerekend op de dag dat hij zijn nieuwe contract ondertekende.

Een kwartier voor tijd scoorde Seys nog een keer voor de thuisploeg en bepaalde daarmee de eindstand. In het resterende deel van de confrontatie had Ajax de voorsprong verder uit kunnen bouwen, maar faalde daarin jammerlijk. Een volley van Luis Orejuela spatte bijvoorbeeld uiteen op de paal.

Trainer Michael Reiziger was overwegend positief over de wedstrijd, maar vond het jammer dat zijn team de eerste tegengoal van RKC zo plotseling incasseerde. “Wij hadden meer de rust moeten bewaren aan de bal, de bal langer moeten laten rondgaan en het tempo omhoog moeten doen.”