Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ziyech heeft nog een wereld te winnen

Ajax speelde dinsdag niet, woensdag niet en komt vanavond evenmin in actie. Deze week voelen we voor het eerst de directe gevolgen van de vroege Europese eliminatie. Het doet nog steeds pijn. En het heeft gevolgen op allerlei gebieden, zoals persoonlijke ontwikkeling.

14 september 2017 - 17:25
UsershyraDesktopajax_dataimages2c834045e194b63322922164000fe584_normal
De statistieken van Ziyech zijn al sinds zijn komst naar Ajax dikke prima. © Pro Shots

Er staat donderdag helaas geen voorbeschouwing op een Europese wedstrijd in het Algemeen Dagblad, maar een artikel over de gevolgen voor Hakim Ziyech en PSV’er Marco van Ginkel. Gelukkig komen er Feyenoorders als ervaringsdeskundig aan het woord.

Daarmee blijkt maar weer hoe weinig het voorkomt dat Ajax al voor de groepsfase wordt uitgeschakeld. Het artikel in het AD is best interessant, want er wordt gezocht naar het antwoord op de vraag: hoe moet een speler als Ziyech zich nu ontwikkelen?

Je merkte vorig seizoen dat Ziyech door de vele wedstrijden inhoud kweekte en het spel maken steeds langer volhield. Dit seizoen zal de persoonlijke ontwikkeling vooral vanuit de middenvelder zelf moeten komen. Dat geeft niet, meer Ajacieden werden zo groot.

Als je het mij vraagt, heeft Ziyech nog altijd een wereld te winnen. Het gaat om een paar simpele dingen. Als je kijkt naar zijn statistieken, zijn die fantastisch. Goals, assists, noem het maar op en hij heeft ze achter zijn naam staan. Voor hard werken is hij niet te beroerd, al lijkt het dit seizoen iets minder op te vallen, maar dikke prima.

Dit seizoen zal de persoonlijke ontwikkeling vooral vanuit Ziyech zelf moeten komen.

Toch zijn er ook verbeterpunten, met en zonder Europees voetbal. Ziyech zal het team de komende maanden meer dan ooit zelf moeten dragen. Natuurlijk, er staan heus wel spelers op om hem te ondersteunen. Maar de komende tijd hangt veel toch echt af van Ziyech.

Het is voor Hakim vooral zaak meer rust in zijn spel te brengen, want het wordt nu echt tijd om te stoppen met al die uithalen van afstand. Het brengt hem niets, het brengt Ajax ook niets. Het is soms helemaal niet gek om een balletje breed te leggen en je geluk eens niet van 25 meter afstand te beproeven.

Met Ziyechs corners en voorzetten uit stilstaande situaties is niets mis, maar ik gun hem een rake vrije trap. Opdat er daarna nog meer ballen binnen vallen, zonder in de muur te eindigen. Het zou van de Marokkaan een nog completere speler maken dan hij al is. Anders zou het fijn zijn wanneer er een alternatief voorhanden is.

Hoe dan ook moet Ziyech de man worden die je de bal kunt toespelen als je het even niet meer weet, want er komen straks ongetwijfeld momenten waarop Ajax naar adem hapt en blij is als de bal weg is bij het eigen doel.

Ziyech was die man niet in Trondheim toen Ajax nog voor de fatale gelijkmaker de kluts dreigde kwijt te raken. Je zag het aankomen, maar Ziyech kon het niet stoppen. Ik hoop dat hij het straks wel kan, want ook dit seizoen wordt het kampioenschap weer beslist op bezoek bij ADO Den Haag, sc Heerenveen en Feyenoord.

Toevallig staat dit trio uitwedstrijden nu net om de hoek. Laat het zien, Hakim!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >