Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Kritiek op De Boer, Cruijff, Van Gaal en de Hollandse school

Frank de Boer wordt in een Engels videootje geanalyseerd. Dit gebeurde nog voor zijn ontslag bij Crystal Palace. Op lichtvoetige wijze worden in de kern de Hollandse school, Johan Cruijff, Louis van Gaal én de kampioenenmaker bekritiseerd.

14 september 2017 - 13:55

De makers van de video vinden dat De Boer zich eigenlijk had moeten aanpassen, maar te star vasthield aan zijn zienswijze. Bij Crystal Palace werkte dat voor geen meter, omdat daar nog steeds de hand van Sam Allardyce in alle vezels van de club aanwezig was. 

De spelersgroep was getraind en bijna afgericht op direct, fysiek en snel voetbal, en dat stond tegenover balbezit en zorgvuldige opbouw - of zoals de mannen van Umaxit Football het noemen – an Ajax inspired retention based system

Met die laatste omschrijving, dat ongeveer zes keer de woordwaarde heeft, wordt impliciet de Hollandse school en visie als ouderwets gekielhaald. Dat gebeurt schijnbaar subtiel, maar niet voor niets worden ook Johan Cruijff en Louis van Gaal te berde gebracht.

Helemaal droevig en pijnlijk wordt het als horizontale passing - het balletje breed - en Mike van der Hoorn als Plan B langskomen. The lack of vertical penatration (!) maakt het helemaal wat ongemakkelijk en het Ajaxshirt dat Davy Klaassen draagt, is afzichtelijk. Wat zit daar op de mouwen?

Umaxit Football maakt best aardige videootjes, maar is in de kern een goksite. Toto, maar dan anders. Toch zijn er meer mensen al langer kritisch op de ontwikkelingen in Nederland. Trouw-journalist Henk Hoijtink uit zich wel vaker zorgelijk over de stand van zaken in het Nederlandse voetbal. Twee dagen geleden had hij een tweet over Frank de Boer die tegelijk lovend en kritisch was.

En zo is het voor de meeste Ajaxsupporters waarschijnlijk ook. We eren hem voor zijn tijd als topverdediger in het laatste gouden Ajax en voor de vier schalen op rij die hij als trainer naar Amsterdam bracht. Geweldig. Onvergetelijk. Maar hoe nu verder?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >