Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Medelijden met Keizer

Ik heb te doen met Marcel Keizer. Hij is op een plek terechtgekomen, waar hij nog niet hoorde te zitten. En het lijkt me sterk dat hij dat hij er echt om stond te springen om nu al hoofdtrainer van Ajax te worden. Maar het technisch hart heeft hem in het diepe gegooid en vergat hem daarvoor zwembandjes om te doen.

Door Niels Pach
26 september 2017 - 13:45
UsershyraDesktopajax_dataimages843f601e5d60da41c652791d7fbd822d_normal
Keizer heeft tijd nodig. Maar bij Ajax heeft een hoofdtrainer geen tijd. © Pro Shots

Natuurlijk had Keizer ook kunnen bedanken voor de eer toen hij deze zomer werd gevraagd om Peter Bosz op te volgen. Maar ik snap dat hij dat niet heeft gedaan.

Hoe vaak krijgt iemand zonder verleden als topvoetballer en met maar een paar eredivisiewedstrijden op zijn trainers-CV de kans om hoofdtrainer te worden bij Ajax? Ongeveer nooit, die trein kun je niet laten passeren.

Ik kan dan ook niet boos worden op Keizer, ook al ben ik het niet met al zijn keuzes eens. Stel dat Ajax mij zou vragen als eerste keeper, omdat ze onder de indruk zijn dat ik zaterdag de nul heb gehouden (dit is waargebeurd), dan zou ik ook ja zeggen.

En in mijn geval zou ik nog kunnen zeggen dat de stap van de reserve derde klasse naar de eredivisie wat groot is en dat ik dat ook zelf zou kunnen bedenken. Bij Keizer kan ik me voorstellen dat hij – nu hij deze kans kreeg – wel eens wilde zien of hij bij het eerste elftal ook kon wat hij bij Jong Ajax al had laten zien.

Ook zonder het drama van Nouri kwam Keizer nou niet echt in een gespreid bedje terecht.

De Ajaxsupporters kunnen Keizer dus niets kwalijk nemen, als je het mij vraagt. Hij doet wat hij kan. Hij was alleen nog niet toe aan het grote werk. Het was voor Keizer beter geweest als hij nog een jaar of twee als assistent naast een meer ervaren trainer had mogen zitten. Iemand als Peter Bosz bijvoorbeeld.

Keizer vangt nu de klappen op voor de keuzes van het technisch hart. Bij een club als SC Cambuur had hij dat waarschijnlijk prima gekund, maar bij Ajax is alles groter en heftiger. Hoe daarmee om te gaan, moet je leren. Zoiets heeft tijd nodig.

Alleen krijg je die tijd niet bij Ajax, niet als hoofdtrainer. Dan is het presteren en anders ben je weg. Dan kan Keizer nog zo’n goede trainer zijn, want dat zeggen veel spelers die met hem hebben gewerkt, maar daar heb je zonder punten bijzonder weinig aan.

Er wordt ook niet naar verzachtende omstandigheden gekeken. Door de vreselijke ellende die Nouri overkwam, kon er van een goede voorbereiding natuurlijk nooit meer sprake zijn. Maar ook zonder dit drama kwam Keizer nou niet echt in een gespreid bedje terecht. In de voetsporen moeten treden van succescoach Bosz met een afgeroomde selectie die nu nog altijd niet in balans is... ik geef het je te doen.

Ik hoop dan ook dat Keizer niet wordt geslachtofferd. Ik gun hem de helpende hand van een ervaren trainer boven hem. En het over een tijdje opnieuw proberen. Maar eerst aan de hand van iemand anders meekijken hoe het is om hoofdtrainer van Ajax te zijn.

Het schijnt dat Louis van Gaal nog vrij is.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >