Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Keizer: 'Mijn leven is heus niet om vrolijk van te worden'

Je kunt veel van Marcel Keizer vinden, maar hij is er niet de man naar zich te verschuilen achter slappe excuses. Integendeel. De trainer vindt dat hij er best op aangesproken mag worden dat Ajax slechts tien punten verzamelde in de eerste zeven wedstrijden.

30 september 2017 - 11:11
UsershyraDesktopajax_dataimages5ca4d23b517b8b62afdcc41bab60dcc8_normal
Keizer ontvangt van genoeg kanten steun, maar niet van het technisch hart. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Verantwoordelijk. Het is een woord dat regelmatig valt tijdens een rondetafelgesprek van een uur tussen verzamelde media die vrijuit mogen vragen en Keizer die antwoord geeft. De trainer incasseert op de kin, legt uit en verklaart. Onder meer aan Ajax Life.

Hij zou kunnen duiken, wijzen of afschuiven. Maar dat doet hij niet. Keizer voelt zich verantwoordelijk. Misschien wel te ver, tot in het extreme. Ajax heeft een dramatische zomer achter de rug, waar Keizer vooral slachtoffer van is. Dat idee krijg je niet.

“Ik ben er altijd heel reëel in. Bij Ajax moet je gewoon presteren en dat is best wel vervelend in deze situatie. Er kan er maar eentje verantwoordelijk worden gesteld,” aldus Keizer, die zichzelf bedoelt.

“Niet waar? Ik zeg wat ik vind. Ik ben verantwoordelijk voor deze groep, punt. Nee, je kunt er niemand verantwoordelijk voor stellen wat er met Nouri is gebeurd. Verdriet en emotie, daardoor missen we misschien soms net wat pit. Vergis je niet, hij was een topper hè.”

Als we praten over verantwoordelijkheid, gaat het niet zozeer om Nouri en de impact die dit heeft op de club. Wel om wat er deze zomer nog meer gebeurde. Diverse spelers vertrokken, er kwam weinig voor terug. De gewenste opkomende backs zijn er niet.

“Ik bekijk het dus anders,” stelt Keizer. “Het woordje druk... Ik leg mezelf de druk op dat ik dit klaar moet spelen. Ik vind mijzelf verantwoordelijk. Het leven van Marcel Keizer is heus niet om heel erg vrolijk van te worden, want ik vind mezelf verantwoordelijk voor Ajax.”

“Iedereen kan toch de selectie van vorig seizoen en nu naast elkaar leggen? Ik werk met de jongens die er zijn, zoek geen excuses. Het kan zijn dat het me niet gemakkelijk wordt gemaakt, maar ik ga daar niet op in. Met de huidige groep moeten wij meer punten hebben dan de 10 die we tot dusver verzamelden.”

“Iedereen vindt er iets van of schrijft er iets over, ik vind dat prima. Dat weet je als je trainer van Ajax bent. Ik ben er oké onder, vind het geen probleem. Als je maar niet vergeet dat dit voor Ajax geen seizoen is zoals de honderd jaar hiervoor. Dan mag je er alles van vinden.”

“Ik vind het helemaal niet erg om onder een vergrootglas te liggen. Dat mag. Ik maak me daar ook geen zorgen om. Als ik iets een goede wissel vind, pas ik die toe. Iedereen mag er iets van vinden, maar soms weet je dingen niet. Omdat we iets trainen bijvoorbeeld. Dan mis je de achterliggende gedachte en denk je anders over dingen dan een trainer, maar dat is geen probleem.”

Keizer voelt in deze zware tijden steun binnen zijn staf, familie en spelersgroep en Louis van Gaal sprak zich uit, maar het technisch hart bleef stil. “Steun is altijd lekker voor een trainer, maar ik ga er niet om vragen,” aldus Keizer. “Ik lees heel weinig en kijk ook heel weinig, maar intern? Joh, maak je geen zorgen de komende twee jaar? Nee, zo is het niet gezegd, nee. Of het zondag mijn laatste wedstrijd wordt? Nee, daar ga ik niet vanuit.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >