Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Huntelaar proeft bij Ajax angst om een foutje te maken

ADO Den Haag vierde het punt tegen Ajax als een zege. Het is altijd fijn om je wedstrijd van het jaar niet te verliezen, maar als de Ajacieden niet in oude fouten waren vervallen, was ADO nooit teruggekomen tot 1-1. We vroegen Klaas Jan Huntelaar wat er fout liep.

18 september 2017 - 15:01
UsershyraDesktopajax_dataimagesd7669d4a7e681328e35a8bcb1f369d69_normal
Huntelaar kreeg in de slotfase goede kansen om de meubelen te redden. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

De spits die al een paar keer zo belangrijk was voor het elftal van Marcel Keizer stipte een aantal interessante punten aan, nog los van de opmerking dat Ajax gewoon zijn kansen moet benutten.

Het gekke is namelijk dat het spelniveau van Ajax op en neer golf. Het ene kwartier wordt goed gespeeld, het andere kwartier zie je er niets meer van terug. In dit geval kunnen we zelfs wijzen op een goede helft en een slechte helft.

“Het publiek ging er een beetje achter staan, ADO besloot wat meer opportunistische ballen te spelen. Dan heb je automatisch wat minder controle. Wij moeten dan zelf de bal laag houden en blijven voetballen, maar we gingen er te veel in mee, door zelf ook lange ballen te spelen,” schetst Huntelaar tegenover Ajax Life.

Hoewel Marcel Keizer vermoedt dat het inkakken van Ajax geen mentale kwestie is, wist zijn ploeg zich niet te wapenen tegen het op hoop gebaseerde spel van een kwaliteitsarm ADO. Het kon zelfs gebeuren dat uit een mislukte voorzet alsnog de gelijkmaker viel.

Huntelaar: “Het is niet moeilijk om te voorkomen dat je meegaat in het spelletje van ADO, het heeft vooral met zekerheid te maken. Als dat ontbreekt, ga je zelf ook sneller voor een lange bal. Of je in plaats van zekerheid ook vertrouwen mag lezen? Ja.”

“Het goede gevoel roep je op als je zelf goed voetbalt. Dat deden we in de eerste helft ook. Het vertrouwen is er wel, maar als een wedstrijd op een gegeven moment 1-0 blijft, weet je dat een foutje afgestraft kan worden. Daardoor neem je iets minder risico’s. Op het laatst ging het weer beter, het ligt uiteindelijk aan jezelf.”

Ajax had de wedstrijd in de slotfase alsnog kunnen beslissen, maar het ging stug door met het missen van kansen. Ook Huntelaar maakte zich er schuldig aan. Net als tegen Heracles Almelo (2-1 nederlaag) had hij de meubelen kunnen redden, alleen mislukte dat dus.

“De keeper had een dag vol geluk of hield de bal tegen, alles zat een beetje mee voor hem. Veel mensen in de zestien, ballen die van de lijn werden gehaald,” verzucht ‘The Hunter. “Het hoort erbij. De ene keer scoor je, de andere keer gaat een bal mis. We willen juist zoveel mogelijk scoren, maar we kregen de bal er niet in.”

Ondanks het missen van kansen houdt Huntelaar hoop op betere tijden. “Als de kansen er maar zijn, want het is op lange termijn niet vol te houden dat we blijven missen. Het belangrijkste is dat we kansen creëren, nu moeten we er meer uithalen zodat we wedstrijden naar ons toetrekken.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >