Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Een herinnering aan Van der Laan

Als medewerker van de Supportersvereniging Ajax zat ik regelmatig met een afvaardiging van supporters aan tafel met de burgemeester. Om over Ajax en de supporters te praten.

19 september 2017 - 14:52
UsershyraDesktopajax_dataimagesa20c0de1629f7e8b518e190b5b513c52_normal
Het speldje gaf Van der Laan niet terug, maar dat is prima. © Björn Martens

Door Björn Martens

Vaak waren we het oneens met meneer Van der Laan die, vanuit zijn functie, logischerwijs vaak afging op het eenzijdige advies van zijn politiechef. Dat de agenda's van Adje Latje en de supporters niet dezelfde zijn moge duidelijk zijn.

Ondanks de meningsverschillen was de burgemeester zeker niet doof voor de geluiden vanuit de hoek van de supporters en was hij met argumenten te overtuigen. Dit overigens tot afgrijzen van zijn politiechef.

Ook was hij ook niet te beroerd om 'onze' kant te kiezen al was het alleen maar om de bestuurders een beetje te prikkelen. Zo gaf hij tijdens een meeting in 2014 aan dat de gemeente Amsterdam Ajax wilde feliciteren met de vierde titel op rij door middel van een banner op Overhoeks, tegenwoordig A'dam Toren.

Toen wij aangaven dat daar dan wel het oude logo op moest komen, was hij de beroerdste niet. “Dan kan toch wel Jeroen,” was zijn reactie richting Slop. “Dan moeten jullie even het bestandje sturen en dan zorgen wij dat-ie erop komt.”

De rest is geschiedenis.

Ondanks de meningsverschillen was de burgemeester zeker niet doof voor de geluiden vanuit de hoek van de supporters.

De komst van het nieuwe supportershome en de verandering van de stadionnaam in Johan Cruijff Arena waren nog twee grote punten op zijn to-do lijstje, die hij ondanks zijn ziekte voor elkaar wist te krijgen.

Het speldje met oude logo op zijn jas had ik meegenomen toen ik hem als student aan de Fotoacademie voor een opdracht mocht fotograferen.

Na drie maanden mailen met een voorlichter kreeg ik een kwartiertje. Geloof me, dat is als student die een opdracht moet voldoen verrekte kort om een portret te maken.

Na een hartelijke begroeting en de vraag hoe het met me ging en wat ik tegenwoordig deed, moest ik hem afkappen omdat er inmiddels als meer dan vijf minuten van mijn kostbare tijd waren verstreken.

Na nog eens vijf minuten was duidelijk dat de volgende afspraak voor de deur stond en kreeg ik het verzoek om af te ronden. De foto is uiteindelijk als onvoldoende beoordeeld en het speldje heb ik niet terug gekregen, maar dat is prima.

Wat blijft zijn mooie herinneringen aan de beste burgemeester die een Ajacied zich kan wensen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >