Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Applaus voor het toverende oliemannetje

Ik klap zondag niet alleen voor de ingevlogen Davy Klaassen. Ook Thulani Serero verdient een warm applaus voor wat hij ons in zijn hoogtijdagen heeft voorgeschoteld.

21 september 2017 - 13:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesac2fb04eb7941488fbbcf02f9e25900b_normal
Serero verdient ook een waardig afscheid in de Johan Cruijff Arena. © Pro Shots

Natuurlijk, zijn laatste twee seizoenen in Amsterdam waren om snel te vergeten. Thulani zelf werd voor mijn gevoel overigens ook snel vergeten. De kleine Zuid-Afrikaan had opvallend veel voor- en tegenstanders. Niet zo heel gek, want met Serero was het binnen de lijnen ook vaak alles of niets.

Hoe kwam de breuk ook alweer tot stand? Ajax wilde niet meer met hem verder en gaf dat tijdig (lees voor aanvang van het seizoen) al aan. Maar Serero vond geen geschikte nieuwe club en sleet zijn laatste contractjaar op een bijveld van De Toekomst, met zo nu en dan speelminuten bij Jong Ajax.

Die snelle aftocht in de anonimiteit had voor mij iets treurigs. Was de man die in grote stadions soms grootse prestaties had geleverd nu zo veel minder dan zijn concurrenten? Waarschijnlijk niet, maar stond hij simpelweg de ontwikkeling van de eigen jeugd in de weg. En dat kan niet bij Ajax. Spelers als Riechedly Bazoer en Jairo Riedewald. Achteraf is gemakkelijk oordelen, maar deden zij het uiteindelijk veel beter?

'Een oliemannetje op het middenveld, ook. Al was hij natuurlijk ook de man met de meest belabberde schiettechniek in de Ajaxselectie.'

Serero verloor de strijd van de spelers van de toekomst. Marcel Keizer – toen nog trainer van het beloftenteam – vertelde me nog geen jaar geleden dat de middenvelder weliswaar weinig wedstrijden speelde, maar fit genoeg was om de grootste talenten van Jong Ajax continu uit te dagen.

Dat mocht dan zo zijn, de lat lag bij het eerste elftal van Peter Bosz inmiddels een stuk hoger. Clubs als sc Heerenveen, Standard Luik en Roda JC wilden Serero op diverse momenten al uit zijn sportieve lijden verlossen, maar de Zuid-Afrikaan bleef zitten waar hij zat en diende dus zijn aflopende contract uit.

Uiteindelijk verkaste hij naar Vitesse. Net terug van een blessure zou hij aanstaande zondag, na 511 dagen, weer eens op het Arenagras kunnen staan. Ajax - FC Twente (4-0) op 1 mei 2016 was zijn laatste thuisduel in Ajax 1. Ik hoop dat hij het redt. Soms vergeleek ik hem met een tovenaar, zoals hij zijn tegenstanders geregeld het bos in stuurde na weer zo’n fraaie lichaamsschijnbeweging. Vermaak op het veld! Een heerlijke gifkikker. Soms op het randje en incidenteel erover, de rode kaart tot gevolg.

Thulani: in Ajaxshirt altijd een loyale, gretige jager. Een oliemannetje op het middenveld, ook. Al was hij natuurlijk ook de man met de meest belabberde schiettechniek in de Ajaxselectie. Intikkertjes, zoals in de befaamde thuiswedstrijd tegen FC Barcelona, gingen hem een stuk beter af.

Als we zondag massaal klappen voor de formeel afzwaaiende Klaassen, applaudisseer ik ook zachtjes voor het toverende oliemannetje, in het geel-zwart. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >