Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax maakt 49,5 miljoen euro winst en schroeft vermogen op

De timing is misschien wat ongelukkig, maar het boekjaar zit er nu eenmaal op en dus is dat voor Ajax het moment om verslag te doen van zijn financiële perikelen. De cijfers zijn prachtig. De club boekte vorig seizoen 49,5 miljoen euro winst, waardoor het eigen vermogen oploopt tot 158,9 miljoen euro.

25 september 2017 - 20:16
UsershyraDesktopajax_dataimages1565759f7702c651ffdc117339a55a7a_normal
De cijfers zijn prachtig, maar er is ook een keerzijde. Zeker tijdens deze dagen. © De Brouwer

Ajax boerde zo goed omdat het onder leiding van Peter Bosz de finale van de Europa League wist te behalen, waardoor het diverse bonussen vrijspeelde en wat vaker acteerde in een uitverkochte Johan Cruijf Arena. Ook werd er voor maar liefst 78,6 miljoen euro aan spelers verkocht.

De keerzijde van deze prachtige cijfers is dat er allerlei kansen waren om het niveau van de selectie op peil te houden, maar dat dit desondanks niet is gelukt. Een blik op de ranglijst en groepsfase van de Europese toernooien leert genoeg. Je moet goed zoeken en slaagt er niet overal in Ajax terug te vinden.

De omzetstijging van 93,4 naar 118,2 miljoen euro kunnen we daardoor waarschijnlijk afdoen als eenmalig. Als je geen Europees voetbal speelt, heb je nu eenmaal minder uitgaven en inkomsten. Was het maar zo'n feest. We moeten het dit jaar met hooguit wat bekerwedstrijdjes doen.

Ook bijzonder om te lezen is dat de uitgave aan salarissen van spelers is gegroeid met 3,2 miljoen euro. De verkoop van Davinson Sánchez voor 40 miljoen euro en diverse anderen vinden we pas terug in het volgende boekjaar. De kans is dus groot dat het eigen vermogen nog verder oploopt. Tenzij er in de winterstop voor wordt gekozen om de 'oorlogskas' aan te spreken.

Ajax laat weten dat het een reservering van 36,7 miljoen euro doet om van de verbouwplannen op De Toekomst realiteit te kunnen maken. Officieel is het een voorstel, maar de kans dat dit wordt goedgekeurd is levensgroot. Over het resterende resultaat wordt 35 procent als uitkering dividend beschikbaar gesteld, wat neerkomt op een dividend per aandeel van 0,24 euro.

Overigens betekent een eigen vermogen van 158,9 miljoen euro niet dat dit getal in beeld springt zodra Ajax zijn banksaldo opvraagt. Onder eigen vermogen vallen immers ook andere zaken dan puur centjes. Denk qua getoonde saldo eerder de post liquide middelen, die juist zo'n tien procent daalde tot 62,7 miljoen euro

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >