Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Acht zaken die ons opvielen bij Ajax - PEC Zwolle

Hoewel de uitslag van 3-0 anders doet vermoeden, kende Ajax tegen PEC Zwolle een moeizame avond. Mede door twee treffers van Klaas Jan Huntelaar lukte het belangrijkste: de punten bleven in Amsterdam.

09 september 2017 - 22:39
UsershyraDesktopajax_dataimages02e740c19bcfaea5231ccef127320696_normal
Ajax had het lange tijd bijzonder lastig met de Zwollenaren. ©Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Spandoeken
Voor aanvang van de wedstrijd en direct na de thee liet de F-side nog maar eens duidelijk weten hoe zij tegen het besluit van de Haagse burgemeester aankijkt om de bekerwedstrijd tegen Scheveningen af te werken in het stadion van ADO Den Haag, zonder Ajaxfans. We noteerden onder andere de volgende spandoekteksten: ‘Politie gepaaid, supporters genaaid’, ‘lokale driehoek zit te kloten echte supporters wederom buitengesloten’, ‘van een G20 24 miljoen naar discriminatie van de recordkampioen’ en ‘door angst geregeerd wordt onze toekomst gediscrimineerd’.

Kwartetten met Keizer
4-2-4 bij balbezit, 4-3-3, of 4-2-3-1...het maakt allemaal niet zo gek veel uit. Feit is dat Marcel Keizer met extra aanvallende intenties begon in de frontlinie door ‘toptandem’ Klaas Jan Huntelaar/ Kasper Dolberg vanaf het eerste fluitsignaal gezamenlijk een kans te geven. Door de keuze voor beide aanvallers was er op het middenveld vanaf de eerste minuut geen plek voor Lasse Schöne, dan wel diens directe concurrent Frenkie de Jong.

Het lijstje van Klaas wordt korter
Klaas Jan Huntelaar heeft dit seizoen nog wat lijstjes af te vinken. De belangrijkste is het winnen van zijn eerste landstitel met Ajax. Tegen PEC Zwolle kon hij al na zes minuten een ander onderwerp weggestreept worden. Met een magistrale hakbal scoorde hij niet alleen de belangrijke openingstreffer, de spits heeft dankzij zijn fraaie treffer nu ook tegen alle huidige eredivisieclubs een of meer keer gescoord. Met zijn twee treffers kon hij na afloop ook als enige Ajacied rekenen op gezang.

Opmerkelijk verval in de eerste helft
Ajax begon wervelend aan de wedstrijd. De ploeg kreeg na de snelle openingstreffer in het eerste kwartier nog een paar opgelegde kansen om PEC Zwolle al snel duidelijk te maken dat er in de Johan Cruijff Arena niets te halen viel. Daarna was de koek opmerkelijk genoeg op. De ploeg van oud-Ajacied John van ’t Schip kreeg meer grip op Ajax en domineerde grote delen van de wedstrijd tot het rustsignaal.
Ajax oogde gedesoriënteerd en spelers vonden elkaar moeilijker dan in de beginfase, terwijl Van ’t Schip tactisch niet bepaald bijster veel veranderd had. Het moment dat linksback Mitchell Dijks als rechtsback door ploeggenoot Joël Veltman terug naar zijn linkerpositie werd gestuurd, was tekenend voor de verwarde staat van Ajax op dat moment.  

Hoofdschuddende Ajacieden
Hakim Ziyech deed het in de eerste helft nadat hij Amin Younes met een stift fraai vrij zette voor Diederik Boer, maar de Duitse dribbelaar die kans om zeep hielp. Younes zelf deed het op zijn beurt in de tweede helft, toen Klaas Jan Huntelaar hem verzocht niet al te diep druk te zetten: hoofdschuddend over het veld lopen. Het geeft maar aan dat de aanpassing in de tactiek nog fijn geslepen dient te worden.

Keizer grijpt in na een uur
Marcel Keizer begon na de thee nog wel met dezelfde elf, maar greep na een kwartier spelen alsnog in met een dubbele wissel. Frenkie de Jong verving de tobbende Kasper Dolberg. De Deen kreeg enkele kansjes, maar wacht ook na vandaag nog steeds op zijn eerste treffer van dit seizoen. Op de vleugel maakte Davis Neres plaats voor Justin Kluivert. De Braziliaanse miljoenenaankoop mocht in de basis beginnen, was in het eerste kwartier gevaarlijk en gaf daarin ook de assist op de openingstreffer, maar verder bleef zijn bijdrage tamelijk pover. Kluivert had op zijn beurt aan vijf minuten genoeg om een strafschop te versieren en even later ook de assist te leveren op Hakim Ziyech, die de bevrijdende tweede treffer voor zijn rekening nam.

Ziyech komt weer onderaan het lijstje
Hakim Ziyech begon aardig, zakte naderhand naar een lager niveau, eiste na rust een strafschop op, maar miste net als enkele dagen eerder met de Marokkaanse ploeg. Daarna besliste hij overigens alsnog de wedstrijd door de bevrijdende 2-0 binnen te tikken, op aangeven van invaller Justin Kluivert.  

Rouwbanden voor Piet Ouderland
De Ajacieden speelden met rouwbanden. Dit vanwege het overlijden van oud-Ajacied Piet Ouderland die op drie september op 84-jarige leeftijd overleed. Ouderland speelde tussen 1955 en 1964 in totaal220 duels voor Ajax, waarin hij 26 maal scoorde.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >