Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Volgens Keizer dwong Rosenborg Ajax tot voorzet van zijlijn

Marcel Keizer is geen fan van de voorzet van de zijlijn, toch zagen we tijdens Ajax - Rosenborg dat de bal regelmatig van de zijkant werd voorgeslingerd. Volgens Keizer was dat de schuld van de Noren. Of de verdienste, zo je wilt.

18 augustus 2017 - 09:30
UsershyraDesktopajax_dataimages7280a87a7e1562e81f6a52b1c76964d8_normal
De vleugelspelers moeten zo min mogelijk voorzetten van de zijlijn geven. © Pro Shots

Door Niels Pach

“Tegen dit soort tegenstanders moet je eerst de bal achter de verdediging krijgen. Als je een rechte bal achter de verdediging speelt, loopt-ie vaak richting keeper of achterlijn,” begint Keizer zijn uitleg aan Ajax Life. “Dus we moeten met een schuine bal komen. Dus dan kom je automatisch iets schuiner uit.”

“Daar willen we dan een dribbel naar binnen hebben, dat lukt ons niet altijd en dan geeft je ‘m gewoon voor. Je moet ook een keertje wat creëren door opportunistisch te zijn. Dat betekent niet dat ze helemaal geen voorzetten mogen geven van de zijlijn, dat zou onzin zijn.”

Dat Keizer het liefst zo min mogelijk voorzetten van de zijkant ziet, klinkt misschien gek voor de gemiddelde voetbalsupporter. Toch heeft de trainer zeker een punt. De ouderwetse voorzet is tegenwoordig geen echt wapen meer of misschien is dat het zelfs nooit geweest.

Keizer legt uit: “Ik ben inderdaad geen voorstander van voorzetten van de zijlijn. Elke meter verder naar binnen wordt het scoringspercentage veel hoger. Dus als je richting de zestienmeterlijn komt, in de lengte van het veld, dan heb je met een voorzet veel meer kans om te scoren. Het is statistisch bewezen dat je meer kans hebt als je meer naar binnen staat. Daar moet je spel op gericht zijn.”

Geloof je Keizer en ons niet? Hier en hier staat uitgelegd waarom clubs de voorzet van de zijlijn beter niet kunnen gebruiken. Best interessante materie om je eens in te verdiepen. Al is Real Madrid dan weer de uitzondering die de regel bevestigt.

Dan rest ons voor nu alleen maar om te hopen dat Ajax volgende week in Trondheim wel de bal achter de verdediging van Rosenborg krijgt. Of dat de bal vanuit een lange voorzet perongeluk goed valt. We vinden alles best, als Ajax de groepsfase van de Europa League maar haalt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >