Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje klaart klus in eigen huis en wint EK Vrouwen!

De Oranjevrouwen zijn Europees kampioen! Het Nederlands vrouwenelftal stond voor het eerst in de finale en won die ook maar gelijk. Oranje was met 4-2 te sterk voor Denemarken, dat tot in de slotfase hevige tegenstand bood maar in ruil wel steeds meer ruimte weggaf.

06 augustus 2017 - 19:01
UsershyraDesktopajax_dataimages0e61e44b2cbef2a1140c71a9b7d2f0e0_normal
Pas na drie doelpunten krijgt Oranje de Denen op de knieën. © Pro Shots

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman moest er flink voor strijden in de finale tegen Denemarken. Zo'n 7,5 uur lang kreeg het geen doelpunt tegen, maar in de eindstrijd in een oranjegekleurde Grolsch Veste was het twee keer raak.

Het eerste Deense doelpunt – penalty Nadia Nadim – betekende een achterstand, maar die werd al snel weer ongedaan gemaakt. De Deense verdediging wist zich geen raad met de rappe Shanice van der Sanden, die de eerste treffer voorbereidde en nog wel vaker gevaarlijk was.

De eerste treffer werd gemaakt door Vivianne Miedema, de tweede kwam op naam van Lieke Martens die zichzelf prima vrijspeelde. De Denen gaven echter zeker niet op en uit een counter produceerde Pernille Harder de vierde goal.

Er waren toen pas 33 minuten gespeeld en aan alles proefde je dat de doelpuntenregen nog niet ten einde was. De Denen leken wel aan het einde, van hun krachten, na een zware halve finale waarin penalty's noodzakelijk waren.

Oranje profiteerde hiervan, ook al viel de 3-2 vanuit een stilstaande situatie. Sherida Spitse mikte een vrije trap in de hoek en al zag de keepster er niet goed uit, de aanwezige supporters in de Veste gingen uit hun dak. 

Zelfs na het derde doelpunt ging het nog niet vanzelf. De Denen gingen uiteraard alles of niets spelen en waren nog niet van plan op te geven. Oranje speelde het diverse keren niet goed uit, waardoor er wat onzekerheid in de ploeg kroop. Vandaar de keuze om wat tijd te rekken.

Gelukkig maakte Miedema vlak voor tijd, na het laatste Deense gevaar, aan alle onzekerheid een einde door de 4-2 op het scorebord te laten verschijnen. Oranje schrijft met de Europese titel geschiedenis. Tot dusver had Duitsland een abonnement op de titel.

Desiree van Lunteren schreef als Ajaxspeelster mee aan die geschiedenis, Stefanie van de Gragt moet nog officieel Ajacied worden. Rechtsback Van Lunteren begon in de basis, maar werd na een krap uurtje spelen gewisseld vanwege het nodige fysieke ongemak.

Vanaf de bank keek Van Lunteren verder toe en zag dat het goed was.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >