Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Eigen jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Zo ook afgelopen seizoen. Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri worden uitgeroepen tot beste spelers van de Jupiler League. Twee spelers uit de Ajaxjeugd, mooier kon bijna niet.

12 augustus 2017 - 10:52
UsershyraDesktopajax_dataimages99f6851fb6c1ec688de104139b3963c5_normal
Vergelijkingen met een ander? Voor mij is Frenkie... Frenkie. © Pro Shots

Door Wouter Verberkt

'Ajaxjeugd'. De buitenwacht is er vaak druk mee. Ajacieden zouden elke speler, die vanaf zijn achttiende jaar bij Ajax speelt, nog tot 'eigen jeugd' bombarderen. Over Abdelhak 'Appie' Nouri was nooit enige twijfel. Opgegroeid in Amsterdam, Geuzenveld, speelt zijn hele leven al bij Ajax.

Dan Frenkie de Jong, pas sinds zijn achttiende bij Ajax. Met nog geen zes uur speeltijd in het eerste elftal straalt hij zo veel vertrouwen uit. Op foutjes heb ik hem nog niet vaak kunnen betrappen.

Mensen proberen Frenkie soms met een andere voetballer te vergelijken. Voor mij is Frenkie... Frenkie. Een nuchtere jongen, niet gevoelig voor hypes, trends. Af en toe een fotootje op Instagram, zo ook van hem en zijn meissie. Als zijn liefde voor haar net zo groot is als voor het voetballen, moet het wel snor zitten tussen die twee.

Och, wat kan ik genieten van die man. Die guitige blik, sprankelende ogen. Vrolijk en altijd zijn woordje klaar. Met een overtuiging als Van Gaal, zo bescheiden als Litmanen. Zijn accent, soepel als het water in de Amsterdamse grachten.

Die guitige blik, sprankelende ogen. Vrolijk en altijd zijn woordje klaar.

Dan zijn spel, zo dominant. Hij weet precies waar hij staat op het veld en creëert, met een draaicirkel ter grootte van een lieveheersbeestje, als geen ander ruimte voor zichzelf. Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan bij hem.

Als kers op de taart: zijn naam. F-R-E-N-K-I-E. Amsterdamser kan bijna niet, Ciske de Rat ben er jaloers op! Nee, het kan niet anders dan dat hij eigenlijk een Amsterdams straatschoffie had moeten zijn. Op Wikipedia heb ik meerdere malen zijn geboorteplaats proberen te wijzigen naar 'Amsterdam', maar het ziet er naar uit dat iemand mij door heeft.

Ik kan niet wachten om Frenkie elke wedstrijd negentig minuten te zien spelen. Af en toe 85 minuten, een publiekswissel op zijn tijd kan geen kwaad. Het afdwingen van een basisplaats zal immers een kwestie van tijd zijn. Dat Lasse Schöne het slachtoffer wordt, is jammer, maar hij zal het wel begrijpen.

Zaterdag is het dan zover. De start van het seizoen waarin Ajax kampioen wordt. Met een ‘De Jong’ voorop, maar dat is natuurlijk logisch. Een seizoen waarin we elke wedstrijd met twaalf man op het veld staan, want ik weet dat je er bij bent, Ap!

Dus, voor een keer, ja voor een keer doe ik mee en bevestig ik de vooroordelen van de buitenwacht. Frenkie is eigen jeugd. Punt. Uit.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >