Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Expected goals: Ajax had al drie keer moeten winnen

Het is crisis, want het is Ajax de eerste vier wedstrijden van het nieuwe seizoen niet gelukt om te winnen. Europees voetbal staat op de tocht. Maar nu komt het. Als je kijkt naar expected goals, hadden de Ajacieden zeker drie zeges verdiend. Dat is interessant.

18 augustus 2017 - 14:48
UsershyraDesktopajax_dataimages8adf4c4d172000b48209665fbf686fb4_normal
Ja, het veldspel moet beter. Maar afronding is nu de grootste zorg. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Huh, expected goals?! Wat zijn dat? Expected goals is een manier om waarde toe te wijzen aan kansen die een elftal creëert. Dit gaat veel verder dan een afstandsschot van Hakim Ziyech dat wordt meegeteld als weer een doelpoging. Het gaat hierbij echt om de kwaliteit van een kans.

Als je kijkt naar Heracles-uit mag je verwachten dat Ajax op basis van expected goals 8 van de 10 keer wint, tegen Rosenborg kwam het neer op 7 van de 10 keer winst voor Ajax. Het liep helaas anders. Maar het goede nieuws is dat Ajax al voldoende kansen krijgt om wedstrijden te winnen.

Zeker met het oog op de lange termijn. Het bestaat niet dat ploegen die 8 van de 10 keer een wedstrijd horen te winnen die maar niet over de streep trekken. Marcel Keizer is bekend met deze statistieken en het biedt hem in deze lastige tijden enige houvast, zo erkent hij.

“Ik ben bekend met statistieken als expected goals en denk dat we drie van de vier keer betere kansen hadden dan de tegenstander, behalve uit bij OGC Nice. Dit betekent dus dat je via je veldspel kansen creëert waaruit je doelpunten kunt maken, betere kansen dan de tegenstander,” aldus Keizer tegenover Ajax Life.

Let wel, dit betekent niet dat je geen kritiek op het veldspel mag hebben. Keizer is de eerste om toe te geven dat het beter moet, dat een goede score op het vlak van expected goals alleen niet genoeg is. “We staan twee keer aan de verkeerde kant van de score en dat is niet zomaar weg te vegen.”

“We moeten nog steeds werken aan betere en nog meer kansen. Plus zorgen dat we van drie kansen één of twee goals maken. Als ik kijk naar expected goals: het gaat om kansen en mogelijkheden, maar daar moet een bal van binnen gaan. We weten hoe het vorig jaar liep in Europese duels: een goal doet een wedstrijd kantelen en zet je eigen stadion in vuur en vlam, ook als je niet de betere bent. Gisteren hadden we behoefte aan een doelpunt, maar die bleef uit."

Het bleef donderdag uit en het blijft al het hele seizoen uit, maar als Ajax kansen bijeen blijft voetballen, kan het niet anders of er komt een omslag. Ook al lijkt dat nu nog een flinke portie toekomstmuziek. “Het is als trainer zo lastig om nu te gaan zeggen: het gaat wel komen, het gaat wel komen. Het moet er gewoon zijn. Het is nu nog niet goed genoeg om wedstrijden te winnen, dus ik ga me niet verschuilen achter excuses over spelers en transfers,” stelt Keizer.

“We moeten zorgen dat we wedstrijden gaan winnen. De statistieken over expected goals sterken me enigszins nog wel, want we weten heus wel waar we mee bezig zijn. We moeten nu het vertrouwen vinden om goals te maken en wedstrijden te winnen. Door goed gericht te werken, kunnen we zorgen dat we hieruit gaan komen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >