Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergdølmo: 'Ajax heeft slimmere spelers dan Rosenborg'

Ajax en Rosenborg BK nemen het donderdag tegen elkaar op in de Europa League play-offs. Ondanks een hoop verschillen zijn de clubs ook vergelijkbaar. Ze zijn de grootste van het land, ze spelen in een kleine competitie én snakken naar structureel Europees succes.

17 augustus 2017 - 08:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesad377ef723d175ce51d87aaed0239c24_normal
Bergdølmo was begin deze eeuw ook in Europa succesvol met Ajax. © Pro Shots

Ajax heeft vorig seizoen geproefd aan het Europese succes en dat smaakt naar meer. Voor Rosenborg ligt de succesperiode al wat verder terug, zo deed tien jaar geleden voor het laatst mee aan de Champions League. Daarna werden de Europese en nationale prestaties een stuk minder.

Maar sinds de komst van Kare Ingebrigtsen in 2014 wordt er in Trondheim weer gelachen. De oud-international is geboren en getogen in de stad, is een kind van de club en doorbrak de magere sportieve jaren en de dominantie van rivaal Molde FK. De afgelopen twee seizoenen pakte hij met Rosenborg zelfs de dubbel.

“Hij wil graag aanvallend spelen. 4-3-3 met een controleur, vleugelspelers die naar binnen trekken en opkomende backs. In de competitie gaat dat beter dan in Europa, maar onze competitie stelt weinig voor. Als Ajax ons straks uitschakelt, hebben we als Noorwegen dit seizoen geen ploeg in een Europees toernooi,” stelt Christian Stendahl, verslaggever van de regionale krant Adresseavisen.

Ingebrigtsen bracht de club dichterbij de fans, meent de clubwatcher. “Rosenborg trainde vaak besloten, maar dat is nu een stuk minder. Daarnaast zijn de spelers open in interviews en beseffen ze dat voetbal een amusementsspel dient te zijn voor het volk. Door dat soort zaken voelen de supporters zich meer dan ooit weer verbonden met de club.”

Oud-Ajacied André Bergdølmo kent de trainer goed, want hij speelde samen met hem bij Rosenborg. “Hij was destijds een middenvelder. Speelde links- of rechtshalf en dacht altijd aanvallend. De kwaliteit van deze ploeg is minder dan toentertijd,” vertelt Bergdølmo in de papieren versie van Ajax Life.

“Toch heeft hij het goed op de rails,” vervolgt de ex-Ajacied. “Hij kent de club door en door en dat is een voordeel. Hij wil nu graag aanvallend spelen, maar de ploeg is vooral defensief sterk. Ik verwacht dat ze zowel uit als thuis op de counter gaan spelen.”

Ondanks de goede Noorse defensie verwacht Bergdølmo geen kwalificatieprobleem voor Ajax. “Ik schat de kansen op 75 om 25 procent. Ajax heeft slimmere spelers. Bij Rosenborg is de aanvoerder Michael Jensen de sleutelspeler. Hij is vergeleken met de rest van de ploeg echt van een ander niveau en maakt aan de bal altijd de juiste keuze.”

“Nicklas Bendtner heeft in de spits nog steeds kwaliteit, maar ik vind hem over de top. Ik ben meer gecharmeerd van Matthiás Vilhjálmsson, een IJslander. Hij is gevaarlijker, maar begint meestal op de bank.”

Laten we hopen dat de voorspelling van Bergdølmo uitkomt. We gaan het vanaf 20.45 uur zien. Precies een week later staat de return in Trondheim op het programma.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >