Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

De zin en onzin van voorzetten vanaf de zijkant

Voorzetten en Ajax, het is dit seizoen plotseling echt een dingetje. De voorzet lijkt in de eerste weken van het nieuwe seizoen terug van weggeweest. De bevrijdende treffer van Klaas Jan Huntelaar viel uit een voorzet, maar d’r kwamen er ook genoeg niet aan.

22 augustus 2017 - 19:48
UsershyraDesktopajax_dataimagese1789ac2bfcf6275b60be37c6c051175_normal
Deze analyse gaat niet zozeer over Dijks, maar hij zet hier nou eenmaal voor. © Sjoerd Tullenaar

Het grappige is dat voorzetten een dingetje zijn, terwijl Marcel Keizer aangeeft dat hij er helemaal geen fan van is. Misschien dat er daardoor juist extra op wordt gelet, maar het speelt ook mee dat het Ajax nog niet echt lukt een verdediging via de as te ontrafelen.

We zagen het tegen Rosenborg BK (0-1), we zagen het tegen FC Groningen (3-1). Te veel voorzetten van ver weg en dan is het moeilijk om iemand te bedienen. “Elke meter verder naar binnen, wordt het scoringspercentage hoger. Als je richting de zestien dribbelt, heb je met een voorzet meer kans om te scoren. Dat is statistisch bewezen en dus moet ons spel daar op gericht zijn,” aldus Keizer.

Als je de voorzetten van Ajax in de eerste twee competitieduels onder Keizer vergelijkt met vorig seizoen, zie je dat het aantal toeneemt. En dat het succespercentage iets afneemt. We hebben het hier over voorzetten uit open spel, corners tellen niet mee. Van de tachtig voorzetten dit seizoen was die van Ziyech op Huntelaar zondag de enige waar een goal uit voortkwam. Zie tabel 1 voor meer details.

Seizoen Voorzetten Duels Gemiddeld Succesvol
16/17 754 56 13,5 18,7
17/18 80 5 16 17,5

Tabel 1: Een overzichtje van de voorzetten die Ajax geeft, verdeeld over vorig seizoen en nu.

Het is vrij lastig om een discussie te voeren met cijfers over voorzetten, als het gaat om absolute en relatieve aantallen. Je hoeft geen nauwkeurige voorzetten af te leveren om als ploeg toch succesvol te zijn. Maar het is een gegeven dat Ajax vorig seizoen de laagste nauwkeurigheid noteerde van alle achttien ploegen.

Het is ook een gegeven dat een Ajaxspeler vorig seizoen 505 keer overging dat het geven van een voorzet. Dat aantal leverde op de voorzettenranglijst een zesde plaats op. Niet heel hoog, als je in ogenschouw neemt dat Ajax het hoogste percentage balbezit had van alle achttien teams en dus de meeste tijd en mogelijkheden had om tijdens een aanval een voorzet te geven.

Wat je ook ziet gebeuren is dat ploegen spelen naar hun mogelijkheden. Voorbeeldje: ADO Den Haag eindigde vorig seizoen als derde qua voorzetten, maar dat is vrij logisch met Mike Havenaar in de punt van de aanval met twee klassieke vleugelspelers om hem heen. Bertrand Traoré was juist weer een heel ander type rechtsbuiten, om maar een tweede voorbeeld aan te halen.

Speler Duel Datum Voorzetten Succesvol
El Ghazi Sparta-uit 7-8-16 10 1
Dijks Rostov-thuis 16-8-16 11 2
El Ghazi Rostov-thuis 16-8-16 10 4
El Ghazi Twente-uit 11-12-16 10 3

Het is vooral de kunst om als trainer je spel af te stemmen op het materiaal wat je hebt. Grote kans dat Ajax ook dit keer in het seizoen groeit en beter en beter gaat voetballen. De wedstrijden met daarin de meeste voorzetten onder Peter Bosz werd ook zomers gevoetbald. En drie van de vier keer was het Anwar el Ghazi die de meeste voorzetten gaf, zoals blijkt uit tabel 2.

De vraag resteert of Ajax de spelers heeft met een goede voorzet en of er voorin goede koppers staan opgesteld. Met Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar lijkt dat wel het geval. Het wordt problematisch als een team enkel op voorzetten gokt en de as van het veld overslaat, dat is dus iets waar Ajax voor moet waken.

Afbeelding 1: Alle voorzetten die Ajax gaf tijdens de eerste twee competitieduels.

Het wordt voor Keizer en Ajax de kunst om de bal achter de verdediging te leggen door middel van creatief veldspel. Buitenspelers lanceren, zodat ze naar binnen dribbelen en vervolgens een medespeler uitkiezen, in de hoop dat die scoort.

“Als je een rechte bal achter de verdediging speelt, loopt-ie vaak richting de keeper of achterlijn. We moeten dus met een schuine bal komen. Dan kom je automatisch iets schuiner uit. Daar willen we dan een dribbel naar binnen hebben,” aldus Keizer naar aanleiding van de wedstrijd tegen Rosenborg. De Noren zakten in, net als Groningen en waarschijnlijk later een heleboel andere clubs.

“Lukt dat niet, dan geef je ‘m gewoon voor. Je moet soms ook iets proberen te creëren door opportunistisch te zijn. Dit betekent niet dat spelers helemaal geen voorzetten mogen geven vanaf de zijlijn, dat zou onzin zijn.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >