Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajacieden op F-side krijgen opkomstplicht van 11 wedstrijden

Seizoenkaarthouders op de F-side – vakken 125 tot en met 129 – worden dit seizoen bij minimaal elf thuiswedstrijden verwacht. Anders verliest de houder het recht op zijn of haar kaart. De directie van Ajax omarmde een voorstel dat werd ingediend door de F-side, AFCA Supportersclub en Supportersvereniging Ajax.

16 augustus 2017 - 11:55
UsershyraDesktopajax_dataimages2fd3a815604a0c937c9f620b48b3dc14_normal
Een volle, sfeervolle F-side is het doel. © Sjoerd Tullenaar

Het is natuurlijk best logisch dat het niet iedere thuiswedstrijd lukt om aanwezig te zijn op de tribunes, maar het bleek dat er wel erg veel seizoenkaarten ongebruikt blijven. In een poging dit tegen te gaan, is het nu verplicht om een seizoenkaart minimaal elf keer te gebruiken.

Dit betekent dat de seizoenkaart voor de F-side zes keer ongebruikt mag blijven. Als de houder van een seizoenkaart niet aanwezig kan zijn, mag deze wel worden uitgeleend aan een andere Ajacied. Zolang de seizoenkaart wordt gebruikt, telt de bewuste wedstrijd mee. Er is besloten om elf duels als minimum aan te houden omdat er geen kaartenmarkt is.

Het idee voor de opkomstplicht komt vanaf de F-side zelf. Ajax nam het verzoek in de lente in behandeling en toetste in de tussentijd of het juridisch haalbaar was. Dit blijkt het geval. Seizoenkaarthouders op de F-side zijn per e-mail op de hoogte gesteld.

Voor alle duidelijkheid: de maatregel wordt genomen omdat er nauwelijks sprake is van doorstroom op de F-side. De F-side kent een wachtlijst van minimaal tien jaar, maar er zijn – met name in het begin van het seizoen – regelmatig thuiswedstrijden waarin zo’n 1000 tot 1500 jaarkaarthouders niet komen opdagen. Ook verderop in het seizoen wil de opkomst nog wel eens tegenvallen.

De indieners van het voorstel willen dit tegengaan en de opkomst verhogen, waardoor als vanzelf ook de sfeer verbetert. Er zijn genoeg mensen enthousiast om op de F-side te komen staan en aan een goede sfeer bij te dragen. Alleen hebben zij nu amper de kans om tussen de fanatieke supporters te staan. De kans om een seizoenkaart aan te schaffen is zelfs ongeveer gelijk aan nul.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >