Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Amsterdam Museum neemt foto vader Nouri op in collectie

De gebeurtenissen rond Appie Nouri hebben veel moois opgeleverd. We hadden prima zonder gekund, want we willen Appie niet kwijt, maar als je ziet wat er loskomt. Dat is heel wat! Nu ook weer. Een foto gemaakt in Geuzenveld komt in het Amsterdam Museum.

20 juli 2017 - 11:14
UsershyraDesktopajax_dataimagesb8fcfecec6dedce1a9c2da2e552487a2_normal
We kijken hier naar een stukje Amsterdamse geschiedenis. © Pro Shots

Na het zeer slechte nieuws van donderdag – ernstige hersenschade en een minieme kans op herstel – kwamen duizenden Ajacieden vrijdag bijeen in Geuzenveld, om de familie te steunen en in gedachten bij Nouri te zijn.

Bij die bijeenkomst werd bovenstaande, nu al iconische foto gemaakt, door fotograaf Stanley Gontha van Pro Shots. Het werk van Gontha wordt opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum, zo werd een kleine week later bekend.

Op de foto zien we de vader van Nouri, die vanuit het dakraam de aanwezige menigte bedankt. “Appie houdt van jullie allemaal,” vertelde zijn vader, waarna hij met zijn hand over zijn hart streek.

“Het is een dubbel gevoel. Als fotograaf zag ik mooie beelden, als men was ik verdrietig,” reageert Gontha tegenover Het Parool. Opvallend genoeg schoot Gontha de foto niet met superdeluxe materiaal, maar een simpel cameraatje. “Mensen stellen het niet op prijs als je bij dit soort evenementen met een telelens foto’s maakt.”

Gontha vindt het juist mooi dat er een foto, gemaakt met een Canon XD, in het museum hangt. “Ik ben al 26 jaar sportfotograaf. Straks hangt er in het Amsterdam Museum een foto die niets met sport te maken heeft en niet met professionele apparatuur is gemaakt. Het kan dus gewoon.”

Het Amsterdam Museum wilde de foto aan zijn collectie toevoegen omdat het beeld een stukje Amsterdamse geschiedenis laat zien. De foto zal na de zomer tentoongesteld worden.

Ook NRC beschreef al waarom juist deze foto zo ontroert.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >