Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax krabbelt langzaam op in Lyon

Het beoogde basiselftal van Ajax moet door en heeft nog een week om de knop om te zetten voor het eerste treffen met Nice in de derde voorronde van de Champions League. De Franse generale tegen Olympique Lyon eindigde niettemin in een terechte 2-0-nederlaag.

18 juli 2017 - 22:58
UsershyraDesktopajax_dataimages2363ac8a1c6130caf55b1a84da389f7d_normal
De Ajacieden moeten door in een oefenpotje dat gemengde gevoelens oproept. © Pro Shots

Marcel Keizer heeft nog een week om te proberen zijn team op scherp te krijgen. De Amsterdammer zag zijn emotioneel gehavende ploeg Lyon aardig partij geven, al was het volstrekt logisch dat veel spelers in gedachten nog bij Abdelhak Nouri zaten. Toch zal de knop om moeten, zoals Keizer het eerder verwoordde.

Als Donny van de Beek symbool mag staan voor de mentale weerbaarheid van het elftal, dan zou je voorzichtig mogen concluderen dat dit wel goed zit. De middenvelder is van alle selectiespelers waarschijnlijk het meest close met de familie Nouri. Hij speelde liefst twaalf jaar samen met Appie in de diverse jeugdelftallen. Uitgerekend Van de Beek behoorde in Frankrijk tot de betere Ajacieden.

De Fransen, nipt door Ajax uitgeschakeld in de halve finales van de Europa League, speelden agressief en getergd op jacht naar eerherstel. Justin Kluivert werd neergesabeld, Joël Veltman had het aan de stok met Memphis Depay en ook elders op het erbarmelijke veld van de plaatselijke rugbyclub werden soms stevige robbertjes uitgevochten.

Niet alleen mentaal, maar ook in voetballend opzicht had Ajax het dus zwaar. In balbezit lukte het amper om gevaarlijke aanvallen op te zetten en bij balbezit van de Fransen wilden de Ajacieden wel druk zetten, maar deed dat als collectief niet overtuigend genoeg.

Lyon (met Kenny Tete in de basis en de zieke Bertrand Traoré als afwezige) was vooral gevaarlijk in de snelle omschakeling, kreeg ook de beste kansen, maar debuterend doelman Benjamin van Leer stond zijn mannetje en hield Ajax voor rust op de been. Hij was in het eerste kwartier alleen kansloos op een inzet van Nick Viergever die de bal in eigen doel werkte.

In de tweede helft werd het spel er bij Ajax niet veel beter op. Lyon bleef het gevaarlijkst. Wat dat betreft zal Marcel Keizer niet bijzonder veel wijzer zijn geworden. Ajax oogde vooral in de voorste linie onmachtig en zag de thuisploeg een kwartier voor tijd alsnog op 2-0 komen.

Daarmee deed de beoogde basisploeg het minder goed dan het combinatieteam dat eerder op de dag onder aanvoering van captain Klaas Jan Huntelaar met 2-2 gelijkspeelde tegen Jong Olympique Lyon. Vaclav Cerny en Frenkie de Jong scoorden voor Ajax. Nietszeggende statistieken. De grootste winst van vandaag was dat de geëmotioneerde spelers weer meters maakten binnen de kalklijnen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >