Vijf dingen die ons opvielen tijdens Nice - Ajax

Ajax heeft de eerste krachtmeting met OGC Nice goed doorstaan. De ploeg van Marcel Keizer speelde met 1-1 gelijk en voetbalde vooral na rust overtuigend. Vijf zaken die ons binnen de lijnen nog meer opvielen.

26 juli 2017 - 22:42
UsershyraDesktopajax_dataimagesa345b31a9d4cae5e8e3c7ad42fcb5439_normal
Het kippenvel-moment van de avond: de vingers van Donny. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Nouri is alom aanwezig
Vijandige sfeer of niet, voorafgaand aan de wedstrijd kreeg Abdelhak Nouri een immens applaus van het thuispubliek toen zijn naam door de stadionspeaker werd omgeroepen. De spelers van Nice droegen bij de warming-up zelfs een speciaal shirt met daarop de inmiddels bekende tekst Stay Strong Appie. In de rust toonde een Franse supporter een Marokkaanse vlag met daarop het cijfer 34 aan het Amsterdamse uitvak dat daarvoor applaudisseerde.

De vingers van Donny
Ongeacht hoe de wedstrijd verder zou verlopen was de gelijkmaker van Donny van de Beek een ongekend kippenvelmoment. De boezemvriend die twaalf jaar samenspeelde met Abdelhak Nouri toonde na zijn fantastische volley met zijn handen drie en vier vingers, verwijzend naar het rugnummer van Nouri.

De middenvelder werd al na zes minuten toegezongen door de 330 meegereisde Ajacieden en behoorde, net als tegen Olympique Lyon, tot de beste Ajacieden. Hij speelde fel, agressief en beresterk. Zo hield hij zich in de eerste helft in balbezit tegenover drie opponenten die hem alleen van de bal af kregen middels een overtreding.

De matige inspeelpass
Ajax kwam vooral in de eerste helft in de problemen door de bal zelf slordig in te leveren. Daardoor konden de Fransen via de razendsnelle omschakeling gevaarlijk worden, precies datgene waarvoor Marcel Keizer een dag voor de wedstrijd al gewaarschuwd had. Dat willen we volgende week niet meer zien.

Super Mario mazzelt
Niet alleen buiten het veld weet Mario Balotelli de aandacht op zich te vestigen. De Italiaanse aanvaller begon tamelijk lui aan de wedstrijd. Toen het thuispubliek de afwachtende houding van de eigen ploeg niet accepteerde en een hels fluitconcert op de spelers neerdaalde, maande Balotelli toch maar vooral zijn mede-aanvallers aan om te gaan jagen.

Desondanks pakte hij toch weer zijn doelpuntje mee door slordig verdedigen genadeloos af te straffen, terwijl hij even daarvoor niet mocht mopperen dat zijn overtreding op Van de Beek slechts met geel werd bestraft. Dat had ook al zijn tweede moeten zijn want al in de beginfase gooide hij zijn eigen schoen uit onvrede richting de Spaanse arbiter.

Neres laat uniek moment onbenut
De stijgende lijn die Ajax in de tweede helft liet zien, resulteerde ook in een attractieve slotfase waarin de ploeg van Keizer met wat meer geluk en wijsheid nog een tweede treffer had kunnen maken. De beste was tien minuten voor tijd voor de goed ingevallen David Neres. Precies op dat moment bestormde ook een Franse mafketel het veld en werd in het strafschopgebied getackeld door vier beveiligers.