Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje wint met basisspeler Veltman van Luxemburg

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond met afgetekende cijfers gewonnen van Luxemburg: 5-0. In de wedstrijd waar Dick Advocaat en Ruud Gullit voor het eerst gezamenlijk op de bank zaten, was er voor een Ajacied een plek in de basis weggelegd: Joël Veltman.

10 juni 2017 - 11:38
UsershyraDesktopajax_dataimages5fdff208d2c78f941ffe7efb8bc2d894_normal
Veltman kwam vrijdagavond als enige Ajacied in actie. © Pro Shots

Vanaf het eerste fluitsignaal maakte Oranje de missie kenbaar: er moest gewonnen wonnen, liefst met grote cijfers. Aan de hand van oud-Ajacied Wesley Sneijder, die na vrijdag recordinternational is, werd er attractief gevoetbald. Al na vijf minuten kreeg Arjen Robben een enorme kans, hij stuitte echter jammerlijk op de voet van doelman Schon.

Diezelfde Schon moest niet veel later weer serieus aan de bak, ditmaal ontfutselde hij een-op-een Vincent Janssen de bal. Tien minuten later was het dan toch raak: Wesley Hoedt bracht met fijne inspeelpass Arjen Robben in stelling; die de bal met links zuiver beroerde.

Wesley Sneijder die, zijn 131e interland speelde én zijn 33e verjaardag vierde, zorgde na een half uur spelen voor de ruststand. Na een korte combinatie tussen de schijven Janssen en Memphis Depay, was het Sneijder die vanaf randje zestien binnenschoot. Het betekende zijn 31e doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal.

Toch had ook Luxemburg kunnen scoren. Door een onbegrijpelijke inspeelpass van oud-Ajacied Jasper Cillessen werd spits Turpel in stelling gebracht. Cillessen maakte zijn fout echter direct goed, door adequaat te redden op diens inzet.

Vlak na rust bracht Veltman Sneijder in stelling. De poging van laatstgenoemde ging echter naast. Enige minuten later werd een weer een assist van Veltman om zeep geholpen, ditmaal door Robben die de bal compleet verkeerd raakte. Overigens was Veltman vrijdagavond de enige basisspeler die nog in Nederland speelt.

Na een dik uur spelen probeerde Veltman Jansen in stelling te brengen, maar zijn voorzet werd afgewend door een Luxemburgse verdediger. Hierdoor viel de bal voor de linkervoet van Georginio Wijnaldum: 3-0.

De 4-0 werd gemaakt door invaller Quincy Promes, waarna Vincent Janssen het slotakkoord verzorgde: hij schoot zijn zelfverdiende penalty hard en hoog binnen. Tussendoor maakte Sneijder overigens plaats voor Nathan Aké. Davy Klaassen en Matthijs de Ligt mochten beiden warmlopen, maar kregen van Advocaat geen speelminuten.

Door de zege op Luxemburg stijgt Oranje van plek vier naar plek drie in poule A en heeft het tien punten. Wat de weg naar het WK in Rusland echter bemoeilijkt heeft is de overwinning van Zweden op Frankrijk. Door een laat doelpunt van oud-PSV’er Ola Toivonen staan deze twee ploegen nu beide op dertien punten. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >