Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Klaas Jan en de pijn uit het verleden

De liefhebber is terug bij zijn grote jeugdliefde. Waarom de rentree van Klaas Jan Huntelaar (33) in meerdere opzichten geen verrassing is.

02 juni 2017 - 10:22
UsershyraDesktopajax_dataimages3eb8d20234e1931c9273457b85a82626_normal
Klaas Jan miste de landstitel met Ajax op een haar na in 2007. © Pro Shots

Ja, hij vond het zelf ook wel een ‘speciale situatie’. Spelen tegen Ajax in de kwartfinales van de Europa League. De club waarvan hij van kinds af aan al fanatiek fan is. We stonden tegenover elkaar in de mixed zone van de Veltins Arena. Schalke 04 had met moeite een puntje gepakt in de Kohlenpottderby tegen aartsrivaal Borussia Dortmund. Huntelaar had gedoucht, maar dat was eigenlijk overbodig. De 33-jarige spits kreeg in de kraker slechts vijf minuutjes. Te weinig om zijn stempel te drukken.

Eigenlijk vatte dat zijn sportief gezien dramatische seizoen wel samen. Dus ging ons gesprek vooral over het naderende tweeluik met Ajax en was ik vooral geïnteresseerd in zijn toekomst. Ik had niet de verwachting dat hij me de primeur van zijn terugkeer naar Ajax zou geven. Daarvoor was de timing, met de Ajaxduels in aantocht, natuurlijk belabberd.

Toch werd het een memorabel gesprekje van – hooguit – zeven minuten. Ik stelde de geijkte vragen. De aanvaller ontkende een Ajaxterugkeer niet, maar omzeilde de definitieve duidelijkheid. Veel non-verbale communicatie, de typische grijns als hij je te sluw af was. Wat wel duidelijk werd, was dat zijn loopbaan bij Schalke 04 zo niet verder kon.

Klaas Jan gaf ook aan dat hij zijn jeugdliefde gevoelsmatig wel in de steek had gelaten.

Dat hij zou terugkeren naar Ajax stond voor mij persoonlijk al vast na zijn vertrek naar Real Madrid. Negen jaar geleden interviewde ik hem samen met zijn vrouw Maddy op een zonovergoten terras in La Moralaja, de luxueuze buitenwijk van Madrid. Natuurlijk was het leven daar prachtig en vermaakte hij zich opperbest, maar Klaas Jan gaf ook aan dat hij zijn jeugdliefde gevoelsmatig wel in de steek had gelaten. Sinds zijn vertrek uit Amsterdam volgde hij zijn club nog altijd op de voet.

Dat ‘klotegevoel’ ging in het overweldigende Madrid pas na een paar maanden weg. Bovendien baalde hij dat het niet van een intensieve samenwerking was gekomen met oud-spits Marco van Basten en Dennis Bergkamp, toen nog als stagiair aan het eerste verbonden.

Een jaar voor die transfer vroeg ik hem in de perskamer van de Amsterdam Arena nog naar drie redenen om bij Ajax te blijven. Relevant, omdat hij destijds al in verband werd gebracht met enkele clubs uit grotere competities, zoals Tottenham Hotspur en Manchester City. De belangrijkste reden die hij toen gaf: Klaas Jan was met Ajax nog geen kampioen geworden. Het mislopen van de landstitel op doelsaldo in Tilburg (2007) hakte er bij hem behoorlijk in.

Wie denkt dat Klaas Jan bij Ajax komt afbouwen, heeft het inderdaad gruwelijk mis. Peter Bosz heeft er een uitstekende breedteversterking bij en Huntelaar zelf zal in de speeltijd die hem gegund wordt zijn steentje bijdragen om de schaal na drie titelloze jaar terug te halen naar Amsterdam. Om de pijn uit het verleden te helen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >