Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Doorselecteren op de zolderwand

Transfers worden niet alleen besproken aan de directietafel van Marc Overmars. Ook op de zoldermuren van zoonlief in huize Zeldenrijk moeten in alle anonimiteit soms keiharde keuzes gemaakt worden.

29 juni 2017 - 11:45
UsershyraDesktopajax_dataimages89e61a08b8908048d2819423e13c0afc_normal
Pogba heeft de finale in Stockholm voorlopig overleefd. © Ajax Life

Iedere ochtend word ik begroet door een zwoele blik van Justin Bieber. Spijkerbroek met scheuren, haarlokje, tattoo en nonchalant bloesje. Dochterlief (6) was klaar met de prinsesjes van Frozen en heeft sinds een paar maanden een levensgrote poster van het meisjesidool op haar deur hangen. Kleine meisjes worden groot...

Een verdieping hoger voel ik me een stuk prettiger. Zoonlief (9) zet de mannentraditie in het gezin voort door zoveel mogelijk voetbalposters in zijn zolderkamer op te hangen. In mijn eigen jeugdjaren haalde ik de poster altijd uit het programmaboekje Kick Off. Dat resulteerde in een absurd grote rood-witte heldengalerij met Ajacieden en een tsunami aan punaises in het gipsen plafond. Mijn eigen museumpje.

Als zuinige voetbalvader werk ik op de zolder tegenwoordig liever met kinderplakband op de gestucte wandjes. Zoonlief leest graag en veel. Kinderboeken en voetbalblaadjes. Specifiek; het Ajax Kids Clubblad en het tijdschrift Panna. Ik geniet van het moment dat er weer een nieuwe editie met vers postermateriaal op de mat ploft, omdat ik weet dat daar op basis van posters een heerlijke voetbaldiscussie tussen vader en zoon uit ontstaat.

Wie verdient een plek op de muur en – vaak lastiger – wie moet er plaatsmaken?

Na een snelle scan van de onderwerpen worden de nietjes uiterst operationeel uit het blad verwijderd en begint het wikken en wegen. Dit is in feite onze eigen transfercarroussel. De ruimte op de muren is beperkt en dwingt ons net als de beleidsbepalers bij Ajax om op gezette tijden door te selecteren. Wie verdient een plek op de muur en – vaak lastiger – wie moet er plaatsmaken?

Een korte tour door de kamer voor de beeldvorming: bij zijn bureau hangen posters van Arek Milik, Kenny Tete, David Neres en Paul Pogba, die ‘Stockholm’ opmerkelijk genoeg heeft overleefd. In de nabijheid van het bed: Lasse Schöne, Riechedly Bazoer, elftalposters van FC Barcelona en Bayern München en de meest verse aanwinst: Matthijs de Ligt.

De laatste twee vervingen Wijnaldum in Liverpoolshirt en een kampioensfoto van Ajax onder 19 van twee jaar geleden. Als zoonlief vanuit zijn bed naar het plafond tuurt, kijkt hij naar het geblondeerde kapsel van Neymar en de vinger kussende Luis Suarez, toch nog een beetje Ajax. Arjen Robben is de beste speler van Nederland dus die verdient als niet-Ajacied ook een plekje, aldus zoonlief.

Waar de transferperiode op 1 september eindigt, vallen er in die maand bij ons op de mat weer nieuwe bladen met nieuwe helden. Ik ben benieuwd of Pogba de winterstop haalt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >