Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Arena wekt spoedig groene energie op

Innovatiedirecteur van de Arena, Henk van Raan, geeft aan het AD te kennen grote plannen te hebben met het Johan Cruijff Stadion: “We willen het meest innovatieve stadion wereldwijd worden.” ‘Innovatief’ valt in deze zin wellicht ook als ‘duurzaam’ te lezen, binnenkort is de Arena namelijk ook werkzaam als een groene energiecentrale.

03 juni 2017 - 12:16
UsershyraDesktopajax_dataimagesa8ef6c8527f171cae2ab6e521719403b_normal
Johan Cruijff Arena: sfeervol en groen. © Pro Shots

In de Arena wordt nog voor het einde van dit jaar een enorme batterij geplaatst, welke gevoed wordt door de 4200 zonnepanelen op het dak van het stadion. Dit opslagsysteem zorgt voor een vermogen van 4 megawatt, ofwel: genoeg energie om tienduizend huishoudens te voorzien van stroom.

Voor de Arena-bezoekers met een elektrische auto brengt de batterij een extra voordeel met zich mee. Deze bezoekers kunnen hun auto opladen bij de batterij, of, in ruil voor een kleinigheidje, stroom doneren.

Naast het leveren van groene stroom moet de Arena ook verspilling tegengaan. Van Raan: “We kunnen nu al aan de hand van die data vrij precies voorspellen hoeveel kroketten er op een zondagmiddag worden verkocht bij een wedstrijd om half drie bij een temperatuur van 20 graden. Door slim met dit soort informatie om te gaan, kunnen we verspilling tegengaan.”

Volgens van Raan heeft de Arena niet alleen financiële motieven om dergelijke innovatie door te voeren: “We voelen ons verantwoordelijk om dit gebied leefbaar te houden voor mensen die er wonen, werken en verblijven.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >