Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zin in een moddergevecht in Lyon

Het regent. En het blijft vandaag regenen in Lyon. Ik heb wel zin in een potje voetbal waar de modder vanaf spat vanavond.

11 mei 2017 - 14:14
UsershyraDesktopajax_dataimagesa676a247b1c037f3d3e4c3907f5865e9_normal
Waterballet in Zaragoza. Fantastische beelden! © Archief Ajax

Ik heb de wedstrijd zelf niet bewust meegemaakt, ik lag als zesjarig jochie al op bed toen Ajax in Zaragoza in de modder voetbalde. April 1987 was het, de eerste wedstrijd in de halve finales van het Europacuptoernooi voor bekerwinnaars.

Ik had het er al gisteravond over met enkele collega’s, na het controleren van de weersverwachtingen voor vandaag. Regen, regen, regen en een beetje onweer: dat is het meest positieve scenario volgens de meteologen.

Zaragoza – Ajax, 1987. Ik ken de beelden en vooral de foto’s van doorweekte Ajacieden. Sonny Silooy was een van hen. Hij is niet in Lyon, dus besluit ik hem terwijl ik naar de training kijk in het stadion maar even te bellen. Want hoe zat het toen, en heeft Ajax voordeel bij een drassig veld?

Silooy is duidelijk: we mogen Zaragoza-uit niet vergelijken met Lyon-uit. “Toen was er geen sprake van een hele dag regen. Bij de warming-up was er nog weinig aan de hand,” zo vertelt hij. “Wij zaten alweer in de kleedkamer toen Tonny Bruins Slot binnen kwam. Hij vertelde dat in vijf minuten tijd een bak water naar beneden was komen vallen, dat het hele veld blank stond.”

Het veld was sowieso hard, zegt Silooy. Of dat in het Parc Olympique Lyonnais ook zo is, vraagt hij dan. Toevallig sta ik, net na de training van Ajax, nog langs de rand van het veld. Ik kan het dus wel even checken. Ik heb mijn eerste voet nog niet op het gras gezet, of een man roept en kijkt me streng aan. Hij schudt met zijn hoofd, en zwaait met zijn armen.

Ik kan nog net voelen dat de ondergrond mee veert als ik een gek hupje maak om zo snel mogelijk weer van het gras te geraken. De man lacht, gelukkig, en ik kan Silooy meedelen dat dit veld niet hard is.

Maar is een soppig veld, na een hele dag regen, nou voordelig voor Ajax of niet? Silooy vindt van wel. “Lyon moet nu het spel maken. Op een modderig veld is dat lastiger. Wij hadden daar in Zaragoza ook moeite mee. We wonnen wel, met 3-2.”

3-2, 2-3, ik teken ervoor. Net als voor een flinke portie regen. Het zal heldhaftige foto’s opleveren. Matthijs de Ligt, doorweekt, met een bruin broekje aan, in duel met Lacazette. Die foto hang ik graag op. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >