De schaal was al in Amsterdam, maar mocht helaas niet blijven. Misschien volgende week.

13 mei 2017 - 13:32
UsershyraDesktopajax_dataimages87efe16314a43db79bc19e59ddf61370_normal
Ajax Vrouwen moet weekje wachten op titel. © Sjoerd Tullenaar

Na het zwaar bevochten gelijkspel van vorige week bij FC Twente, ontmoetten de twee ploegen elkaar vrijdagavond weer. De missie van de ploeg van Ed Engelkes was duidelijk: bij winst was Ajax Vrouwen kampioen. Helaas eindigde het treffen weer met een gelijke stand op het bord.

Dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn blijkt niet alleen uit de uitslagen, maar ook uit het spelbeeld in onderlinge confrontaties. Zo ook vrijdagavond. Eerst was het Twente dat uiterst gevaarlijk was in de zestien van Ajax. Gelukkig voor de Amsterdammers was er niet die het beslissende tikje kon geven.

Al gauw daarna beet Ajax voor het eerst serieus van zich af. Loïs Oudemast speelde zich fraai vrij en kon lossen, helaas miste haar schot de juiste hoogte.

Door een prachtige voorzet en dito goal kwam Ajax zelfs op voorsprong. Marlous Pieëte was aangever, Marjolijn van den Bighelaar de afmaker. Op dat moment was de thuisploeg virtueel kampioen. Dezelfde speelsters uit de doeltreffende aanval waren tien minuten na de goal weer gezamenlijk verantwoordelijk voor doelgevaar. Ditmaal waren de rollen omgedraaid: Van den Bighelaar gaf aan, en Pieëte haalde de trekker over. Helaas ging het schot van laatstgenoemde over.

Smet op de eerste helft was de blessure van keepster Eli Sarasola. Hoewel ze zich nog fit genoeg achtte om aan de tweede helft te beginnen, moest ze zich al snel laten vervangen door Pauline Quaye.

De wissel vond echter plaats na de tegengoal van Twente. Tien minuten na rust liet de na dit seizoen afzwaaiende Anouk Hoogendijk de bal van de borst vallen. FC Twente-speelster Ellen Jansen had dit voorzien en snoepte de bal handig af. Zo dicht bij het Amsterdamse doel was het  voor Jansen een koud kunstje om te scoren: 1-1.

Hoewel er na dit doelpunt nog meer dan een half uur te spelen was, was het echte vuur van deze wedstrijd meteen na de gelijkmaker gedoofd. Beide ploegen gingen niet meer voluit, uit angst om op achterstand te komen. Ondanks enkele gevaarlijke momenten aan beide kanten eindigde dit treffen dus in 1-1.

Hoewel na afloop teleurstelling overheerste was er al gauw plaats voor realisme. De ploeg van Ed Engelkes kan volgende week alsnog de eerste titel ooit binnen slepen. Dan wordt er thuis gespeeld tegen de dames van ADO Den Haag. Een week daarna speelt Ajax Vrouwen zijn laatste wedstrijd, uit bij PSV.