Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Nouri creëerde in eerste volledige eredivisieduel veel kansen

Er waren zondagmiddag een hoop dingen om vrolijk van te worden. Dat begon gewoon met de Ajacieden op het veld. We zagen alweer een leuke wedstrijd, maar dit keer gebeurde dat zonder veel van de vaste krachten. De talenten en vaste wissels kregen een kans. Meest opvallende speler wat ons betreft: Appie Nouri.

09 mei 2017 - 16:02
UsershyraDesktopajax_dataimages6f02043f2765636a0313d824125f57ef_normal
Nouri maakte zondag voor het eerst een eredvisiewedstrijd vol. © Pro Shots

Wie dit seizoen vaak op De Toekomst was, heeft al uitgebreid kunnen genieten van Nouri. Het is een vrolijk joch en bovenal een heel goede voetballer. Hij straalt tijdens de wedstrijd plezier uit en combineert dat met resultaat.

Maar veel speeltijd in de eredivisie kreeg hij nog niet. Voor zondag stond de teller net onder de 100 minuten, tegen Kowet werd dat aantal bijna verdubbeld waardoor hij nu om 189 minuten staat. In zijn eerste volledige competitiewedstrijd viel hij ons dus positief op.

Een mooi moment om bij Opta Sports eens wat statistieken op te vragen van de middenvelder. En wat blijkt: zijn cijfers bij Ajax - Go Ahead Eagles waren niet eens heel spectaculair. Nouri had niet heel veel balcontacten (72). Ter vergelijking, Donny van de Beek had met 133 aanreikingen het hoogste aantal balcontacten.

Maar Nouri had de bal wel relatief vaak op een gevaarlijk plek: in het strafschopgebied. Bekijk de touchmap hieronder maar. Tien procent van zijn balcontacten vond plaats in het strafschopgebied, 7 in totaal. Alleen Kasper Dolberg (8) en Justin Kluivert (12) raakten de bal vaker aan in de vijandelijke zestien.

Afbeelding 1: Touchmap Nouri bij Ajax - Go Ahead Eagles

De bal zo dichtbij het doel van de tegenstander hebben is leuk, maar je moet er ook iets goeds mee doen. En dat deed Nouri. Hij creëerde 5 kansen. Mocht je er aan twijfelen, dat is veel. Davy Klaassen en Amin Younes kregen het dit seizoen maar één keer voor elkaar. En Lasse Schöne twee keer. Alleen Ziyech steekt er met kop en schouders bovenuit, hij creëerde tien keer (!) 5 of meer kansen.

Door het hoge aantal kansen komt Nouri ook met stip binnen in het kansenklassement van dit seizoen. Alleen Ziyech creëerde per 90 minuten meer kansen. Het overzicht zie je in tabel 1. We moeten er natuurlijk wel bij zeggen dat de foutmarge groot is bij Nouri met slechts 189 speelminuten.

Speler Speelminuten Kansen
Ziyech 2402 3,9
Nouri 189 3,3
Neres 408 2,7
Schöne 2215 2,6
Van de Beek 488 2,4
Gudelj 459 2,4

Tabel 1: Gecreëerde kansen per 90 minuten, Ajax seizoen 2016/2017

Vanwege die foutmarge is het goed om ook nog even te kijken naar de statistieken van Nouri in de Jupiler League, de competitie waarin hij de meeste wedstrijden speelde (26). Nouri is de assistkoning van Jong Ajax. Hij bereidde dit seizoen tien keer een doelpunt voor. Alleen Pelle Clement – die lang geblesseerd was – komt met 9 assists bij Nouri in de buurt.

Nouri staat met dat aantal ook hoog in het assistklassement van de hele Jupiler League (zie: tabel 2). Slechts 4 spelers stonden vaker aan de basis van een doelpunt. En zij kwamen allen een stuk vaker in actie namens hun club, minimaal 9 wedstrijden meer dan Nouri. Een puike prestatie dus van de Jong Ajacied.

Speler Duels Assists
Hoefdraad 35 18
Ahannach 38 14
Seuntjes 38 12
Dessers 36 11
Nouri 26 10
Langedijk 37 10

Tabel 2: Meeste assists in Jupiler League, seizoen 2016/2017

Door zijn goede prestaties met Jong Ajax werd Nouri door Voetbal International uitgeroepen tot beste speler van de Jupiler League. Hij kan dan ook niet anders dan tevreden zijn over zijn seizoen, waarin hij met zij ploeg tweede werd. "Dit is mijn eerste volledige jaar in de Jupiler League. Het is wel goed gegaan, met mezelf maar ook met het team," zegt Nouri tegen VI.

"De Jupiler League is geen makkelijke competitie," vervolgt Nouri. "Soms tref je heel fysieke tegenstanders, of speel je op slechte velden, of tegenstanders die met zijn allen voor het eigen doel hangen. Het is allemaal heel leerzaam voor mij. Overal waar ik speel, wil ik mijn eigen spel spelen, ongeacht de omstandigheden. Dat is me dit seizoen wel gelukt. Het is prachtig dat ik de prijs win als beste voetballer van de competitie."

Nu is het aan Nouri om volgend seizoen op een niveau hoger ook zulke prestaties te leveren. Hij heeft in ieder geval laten zien dat hij meer is dan een aardig talent.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >